Frölunda kritiska till planer på ny multiarena

En ny multiarena med plats för 16 000 åskådare ska bli hemmarink för Frölunda Hockey i stället för Scandinavium. Det är tanken med en politisk överenskommelse i den infekterade arenafrågan i Göteborg. Men Frölunda är kritiska till beskedet, som de menar riskerar att skada klubben.

Scandinavium kan komma att rivas. Arkivbild.

Scandinavium kan komma att rivas. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2022-03-31 13:57

Det har varit många turer i planerna för ett nytt arenaområde i Göteborg. Men nu har politikerna kommit överens.

Enligt planen ska Scandinavium rivas och ersättas av en ny multiarena, alternativt ska det utredas om den befintliga arenan kan byggas om eller byggas där Valhallabadet ligger i dag, rapporterar lokala medier.

I överenskommelsen, som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om, ingår även ett nytt centralbad i stället för Valhallabadet samt nya bostäder i samma område.

Utdragna diskussioner

De politiska diskussionerna om arenafrågan har varit utdragna och tre partier har hoppat av. De sex partierna som ingår i överenskommelsen höll på torsdagseftermiddagen en pressträff.

– Det har funnits en bred uppslutning, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), enligt Göteborgs-Posten.

Men Frölunda Hockey är kritiska. Ordföranden Mats Grauers säger att det är "fantastiskt roligt" för Göteborg som stad – men är orolig för klubbens skull.

– Tidigare trodde vi, kanske något naivt, att det skulle röra sig om en eller max två säsonger som vi inte skulle ha tillgång till en stor arena. Nu när vi ser förslaget så inser vi att den tiden är två till fyra år istället, säger han till TT.

Frölunda: "Kommer att döda föreningen"

Under tiden blir klubben hänvisade till träningsarenan Frölundaborg, en betydligt mindre arena som enligt Mats Grauers inte uppfyller de krav som ställs på elithockeymatcher. Klubben menar nu att Göteborgs stad måste bygga om Frölundaborg innan Scandinavium kan rivas, annars kommer klubben att drabbas hårt av uteblivna besökare och biljettintäkter.

– Det här kommer att döda vår förening om vi inte kan hitta en lösning på det, säger Mats Grauers.

Även Miljöpartiet, som hoppat av förhandlingarna, är kritiskt. Partiet vill i stället att både Scandinavium och Valhallabadet ska bevaras och rustas upp i stället för att rivas och ersättas.

"Det är synd att partierna bakom arenauppgörelsen verkar sitta fast i en otidsenlig slit- och slängmentalitet", säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP) i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!