Frölunda reste sig och avgjorde i sudden

Frölunda besegrade Djurgården sedan Elmer Söderblom avgjort i sudden death. Frölunda var uträknat efter två perioder men reste sig på nio och kunde vinna. –Det är skönt att få tillbaka lite självförtroende som vi kan bygga vidare på, säger segerskytten.

Frölundas Elmer Söderblom (mitten) jublar med lagkamaraterna efter segermålet 5-4 i förlängning under lördagens match i SHL mellan Frölunda och Djurgården.

Ishockey2022-03-19 17:54

Det var en viktig match för båda lagen. Frölunda vill försöka säkra fjärdeplatsen i serien inför slutspelet, Djurgården vill skaffa sig hemmaplansfördel i kvalet.

Det blev en match med två ansikten som till slut kom att avgöras i sudden death. Frölunda dominerade första perioden och vann skotten med 15–3. Men det stod ändå bara 1–0 efter att Patrik Carlsson tryckt in en retur i öppen kasse.

Ombytta roller

I andra var det ombytta roller. Djurgården gjorde fyra mål fördelat på fyra målskyttar och spelade ut göteborgarna. Sebastian Strandberg, Emile Poirier, Ludvig Rensfeldt och tidigare Frölundaspelaren Rhett Rakhshani hittade in bakom Matt Tomkins i Frölundamålet.

– Om vi gör ett misstag så blir det som en snöboll som bara rullar, suckar Frölundas Andreas Borgman.

Buade ut

Hemmapubliken buade ut Frölunda när det de gick av isen efter två. Men när tredje perioden startade var Frölunda tillbaka. Max Friberg behövde tolv sekunder (!) för att reducera till 4–3 och sen var jakten igång.

– Vi har lite för mycket grädde i ansiktet när vi kliver in i tredje perioden och tror att de ska lösas för att andra perioden var bra. Men vi straffas direkt, analyserar Djurgårdens tränare Joakim Fagervall.

När samme Friberg åkte ut med drygt sju minuter kvar fick Djurgården ett gyllene läge att studsa tillbaka. Men istället klev Frölundas Andreas Borgman fram och kvitterade i numerärt underläge efter ett friläge med målvakten Mantas Armalis. Frölunda hade rest sig.

Ett steg före

– När jag fick pucken på våran blå så kände jag att nu har jag ett steg före. Det var ett extremt viktigt mål. Det var skönt att få bidra med det, säger en nöjd Borgman efter matchen.

Matchen gick sedan till sudden death. Djurgården spelade fyra mot tre i nästan två minuter då Christan Folin drog på sig en utvisning sju sekunder för slutet av tredje perioden. Men Frölunda kunde rida ut stormen och ett näst intill fullsatt Scandinavium exploderade när de fick se Elmer Söderblom avgöra till göteborgarnas fördel kort därefter.

– Det är alltid skönt att trycka in den på övertid. Grymt pass av Ryan [Lasch] också att få fram den till mig också, säger segerskytten.

Tangerat rekord

Lasch passning innebär att han tangerar Bud Holloways rekord på 51 assist i grundserien under en säsong. Och Lasch har ändå två matcher kvar att spela. Med ett snitt på över en assist per match kan han vara ensam rekordman innan slutspelet börjar.

Frölundas tränare Roger Rönnberg är ändå nöjd efter matchen.

– Fantastiskt bra för oss att vinna. Jag hoppas det ger råg och mod att fortsätta att jaga vidare i slutspurten men också skaffa oss en tro på vad vi kan i slutspelet. Jättebra för oss, säger han.

"När jag fick pucken på våran blå så kände jag att nu har jag ett steg före. Det vare ett extremt viktigt mål. Det var skönt att få bidra med det", säger en nöjd Andreas Borgman efter matchen.