Frölunda vände sent – tungt för Oskarshamn

Bottenkämpande Oskarshamn var på väg mot tre poäng i Göteborg. Men under matchens fem sista minuter vände Frölunda 0–1 till seger med 3–1. Unge Karl Henriksson visade vägen med sitt 1–1-mål, som var Frölundas första på mer än fem perioder.

Oskarshamns målvakt Joe Cannata höll nollan i 55 minuter mot Frölunda i Scandinavium. Men till slut hittade rödklädda Frölunda rätt och vann med 3–1.

Ishockey2021-03-16 20:31

Matchens avslutning vände helt på känslorna i Scandinavium.

– Vi gör två ganska bra perioder, säger Martin Filander, tränare i Oskarshamn.

– Men vi är lite väl ovårdade med pucken i tredje perioden, tycker jag. Vi spelar lite för enkelt, fortsätter Filander.

Han tycker att Oskarshamn gav bort initiativet i matchen.

– Sen är det tyvärr två väldigt dåliga mål, ur vår synvinkel, som vi släpper in där vi förlorar kampen framför mål, säger Martin Filander.

Tre poäng var alltså inom klart räckhåll för Oskarshamn. Men det blev noll poäng i stället, och kampen kring SHL:s kvalstreck hårdnade.

Tätt runt strecket

Oskarshamn ligger fortfarande på rätt sida. Men det är bara målskillnad som skiljer till jagande Brynäs, som vann på tisdagen. Båda lagen har fem matcher kvar att spela.

Frölunda, med svag form, var på väg mot ett nytt nesligt nederlag. Det skulle i så fall ha blivit femte hemmaförlusten i rad för Göteborgslaget, som under åren ofta varit svårslaget på sin hemmais.

Oskarshamn gjorde sin tredje match på fyra dagar, men tog ledningen efter 12.12. Markus Modigs åkte upp med pucken till vänster och spelade in framför mål. Där vann Joakim Thelin kampen mot en Frölundaback och petade in 1–0 för smålänningarna.

Den ställningen stod sig alltså tills bara fem minuter återstod att spela. Sedan ordnade Karl Henriksson och Max Friberg var sitt hemmamål från en bra placering framför duktige Joe Cannata i Oskarshamns målbur. 3–1 kom i tom kasse.

Henrikssons mål var den 20-årige centerns första i SHL, trots mer än 40 matcher denna säsong.

– Väldigt kul! Skönt att det blev ett så viktigt mål, säger Karl Henriksson.

– Vi hade bestämt hela laget att vi skulle vända det här, tillägger han.

"Gör andra bättre"

Frölundas tränare Roger Rönnberg berömmer unge Henriksson.

– Han är så oerhört klok.

– Han är bra på att göra andra bättre. Många växer när de får spela med Kalle.

Nu har Frölunda tolv spellediga dagar till nästa match i det föränderliga spelschemat.

– Vi ska sätta oss ner och planera ihop med spelarna, säger Roger Rönnberg om hur tiden ska användas.

Han berättar att första tanken var "träningsläger, jippi,". Och Karl Henriksson säger inte emot.

– Det är väl bra att få trycka på, säger 20-åringen som gjorde målet Frölunda så väl behövde.