VH-seger, matchstraff och slagsmål i galna mötet

Vimmerby Ishall. VH mot Tranås. 4 november 2011. Kanske själva sinnesbilden av rivaliteten som bjudit på mängder av hårda och underhållande matcher genom åren. Vi grävde i arkiven och hittade ett möte som innehöll det mesta.

VH Tranås

VH Tranås

Foto: Arkiv

Ishockey2023-12-27 07:00

Det låg något i luften den där fredagskvällen för lite drygt tolv år sedan. Tranås var på besök med hundratals supportar i Vimmerby Ishall och tävlade mot VH Ultras om vilka som kunde bära fram sitt lag på bästa sätt från läktarplats. Och det hände grejer. Både på isen, men tyvärr även utanför. Lägg därtill en storspelande målvakt som fick matchstraff så fattar ni att det var en kväll som åskådarna sent kommer glömma.

Här blickar vi tillbaka på den hetsiga matchen mellan VH och Tranås, som målar in den starka rivaliteten som finns mellan klubbarna. 

Matchen 

Om vi börjar med det sportsliga var det ett formstarkt VH som tog sig an Tranås. Med sju raka segrar hade laget vind i seglen och det skulle visa sig att laget var starkast även i derbyt. Matchen slutade 4–2 till VH. Joacim Hedblad, vars medverkan inför matchen var oklar till följd av problem med knät, nätade två gånger. Utöver Hedblad gjorde även Jesper Olsson och Robin Ekström mål för hemmalaget. 

Segern innebar revansch för VH som tidigare under hösten 2011 torskat borta mot Tranås. 

Den dåvarande VH-tränaren Anders Spaak var såklart nöjd med segern, men passade även på att dela ut en känga till Tranås. Så här sa Spaak till Vimmerby Tidning efter matchen: 

– Skönt med revansch efter förlusten där. Det var också väldigt skönt att de förlorade, så otroligt mycket fulgrejer som de höll på med under hela matchen. De borde haft tre matchstraff i den första perioden. 

Det Spaak syftade på var en spearing på Simon Casselstrand, en tackling mot huvudet på Martin Ågren som resulterade i en hjärnskakning och en tackling i ryggen på Johan Andersson. Det var påtagligt under matchen att Tranås hade en taktik i att vilja störa VH med tufft, och stundtals rentav fult, spel. 

Matchstraffet

Efter VH:s 4–2-mål med mindre än minuten kvar att spela hettade det till rejält på isen. VH-målvakten Calle Brattenberger fick nog av påfrestningarna han utstått under matchen och började slåss och brottas med en Tranås-spelare, vilket resulterade i ett matchstraff för burväktaren. Därtill gav sig Tranås-spelaren Max Qwarnström på någon VH-spelare i båset. Då hoppade Eric Johansson ut och det uppstod en fajt på NHL-manér. 

Brattenberger hade fullt upp under matchen, på flera sätt. Han storspelade i målet och räddade 42 skott innan han ådrog sig matchstraffet. Utan "Bratten" hade det inte blivit någon seger, i alla fall om man ska tro på dåvarande Tranås-tränaren Torleif Lundsten. 

– Vi är fullständigt överlägsna i dagens match. Vimmerby har en spelare och det är Calle Brattenberger, men han lär ju inte få stå på ett tag. Det ska bli kul att se hur det går för Vimmerby då, sa Lundsten, som inte var nöjd med VH:s lagledning efter matchen:

– Sedan vill jag ge en eloge till lagkaptenen Christian Widéen som tackade efter matchen. Lagledningen vägrade tacka oss och det är små människor som gör så. 

Brattenberger själv var ångerfull men förklarade varför det rann över. 

– De håller ju på med sin grishockey. Vid varje avbrott fick jag höra massa grejer och de åkte på mig hela tiden. Efter den andra perioden kom en spelare fram och körde upp klubban mellan benen på mig, men det är klart att om jag hade fått spola tillbaka tiden hade jag inte gjort om det.

Det rådde delade meningar kring hur pass allvarligt Brattenbergers agerande var. 

– Förhoppningsvis blir han avstängd resten av säsongen, något annat vore ju ett lagbrott, sa en upprörd Torleif Lundsten. 

– Det bör inte bli ens en matchs avstängning, menade VH-tränaren Anders Spaak. 

Slagsmålet

Det var inte bara på planen som det hettade till rejält. Under matchens gång uppstod det oroligheter mellan supportergrupperna VH Ultras och Flying Crane Supporters, med cirka 150–200 tillresta. Det blev såpass allvarligt att ett slagsmål bröt ut. 

Problem ska ha uppstått redan innan matchstart. Men det var först efter den första perioden som problemen eskalerade på parkeringen utanför ishallen. 

– Vi var absolut inte förberedda på det här. När Ultras var i Tranås så skötte de sig exemplariskt, men sen kan jag ju inte säga att det inte var provokation från våra egna. Nu gäller det att hitta problemet och lösa det, sa Jan-Erik Modigs, vid tillfället VH:s ordförande. 

Tranås AIF:s supportergrupps vice ordförande Anton Breidner uttalade sig också om händelserna:

– Jag såg inte bråket själv, men det är ju aldrig bara en parts fel när det uppstår konflikter. Det är svårt att uttala sig, men det är naturligtvis jättetråkigt och supporterklubben tar starkt avstånd från sådana händelser. Under alla våra år har det aldrig hänt något liknande. 

På grund av bråket tillkallades polis från Oskarshamn och det ska ha funnits nio polisbilar och en piketbuss utanför ishallen. 

– Det togs in förstärkning för att vara på den säkra sidan och vi märkte inga problem sedan. Vi valde att ta ett beslut tillsammans med polisen om att evakuera supportrarna åt varsitt håll efter matchen, sa Modigs.

VH Ultras hade fått order om att inte uttala sig kring händelserna. Fem personer omhändertogs för fylla i samband med matchen. 

Det var stundtals fult spel i matchen.
Det var stundtals fult spel i matchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!