Garpenlöv: "Handlar inte om revansch"

Från fiasko till medaljjakt. Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ser ändå inte OS-turneringen som någon personlig revansch. –Det handlar inte om revansch utan om en ny möjlighet att ta guld, säger han inför semifinalen.

På vinnarspåret. Johan Garpenlövs landslag jagar OS-medalj åtta månader efter VM-fiaskot.

På vinnarspåret. Johan Garpenlövs landslag jagar OS-medalj åtta månader efter VM-fiaskot.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-02-17 13:19

Förbundskaptenen blev hudflängd efter fiaskot i Riga i fjol då Tre Kronor missade slutspel och med en niondeplats noterade sitt sämsta VM-resultat sedan 1937.

Åtta månader senare jagar landslaget sin första OS-medalj sedan silvret 2014.

– Håller man på med idrott så är det uppgångar och nedgångar. Klarar man inte av att hantera det och ligger kvar och tänker på revansch, då tror jag att det blir svårt att ta nytt avstamp. Man får lära sig av det som inte funkade, säger han.

Sen natt

Det blev en sen natt med jobb efter kvartsfinalsegern över Kanada (2–0) i onsdags. Matchen var inte slut förrän en kvart före midnatt lokal tid. Efteråt gick Tre Kronors tränarstab igenom matchen på nytt och tog fram en video med det viktigaste till spelarna.

– Vi stängde matchen i dag och sedan tar vi ett nytt avstamp, säger Garpenlöv.

TT: Vad är du mest nöjd med förutom resultatet?

– Att vi sätter ihop 60 bra minuter utifrån vårt sätt att spela, vi blev bättre att spela på ledning i går. Det kändes tryggt och stabilt under hela matchen, vi släpper till väldigt få chanser bakåt. Jag önskar att vi hade skapat lite fler chanser, men det var en tajt match, säger Garpenlöv.

"Alltid luriga"

Nu flyttas fokus till semifinalen mot det ryska laget och Garpenlöv förväntar sig en annan matchbild.

– Det är alltid svårt att veta innan, men jag tror att det kommer att bli lite annorlunda. Ryska laget är väl inte lika aggressivt som Kanada tror vi. De backar hem lite mer och spelar starkt på insidan. Det blir kanske inte samma tempo i matchen, men det kommer att krävas styrka för att ta sig in på mål.

– Sedan är de alltid luriga, de kan skapa chanser av ingenting, så det måste vi vara vaksamma på.

Fakta: Tre Kronors senaste mästerskap

VM 2021: 9.

VM 2020: inställt.

VM 2019: 5.

VM 2018: Guld.

OS 2018: 5.

VM 2017: Guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!