Garpenlöv: "Vi måste hänga dit puckarna"

I premiärmatchen av VM-genrepet, Beijer Hockey Games, föll Tre Kronor mot Tjeckien. –Jag tycker ändå vi spelar en tillräckligt bra match för att vinna, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.Matchen slutade 2–1 till tjeckerna.

Johan Garpenlöv under Tre Kronors match mot Tjeckien i Beijer Hockey Games.

Ishockey2022-05-05 21:33

En målsnål premiärmatch i Beijer Hockey Games i Avicii arena – så kan man summera matchen mellan Tjeckien och Sverige. Tre Kronor skapade flera målchanser och vann skotten överlägset med 32–14, men pucken ville inte ta sig förbi Tjeckiens Marek Langhammer.

– Jag tycker vårt spelsätt var jättebra idag, vi spelar utefter hur vi vill spela. Vi måste hänga dit puckarna helt enkelt, säger Johan Garpenlöv efter matchen.

Tre Kronor spelade i numerärt överläge under fyra tillfällen i matchen – men fick inte till det.

– Powerplay behöver lyfta sig lite grann, till deras (svenska spelarnas) försvar byter vi om hela tiden i vårt powerplay. Vi måste få möjlighet att spela med samma spelare över tid så att de lär känna varandra, säger Garpenlöv.

Utvisning med tre minuter kvar

Med 6.38 kvar av den andra perioden hade Tjeckiens David Sklenicka fått nog av måltorkan och dundrade in, assisterad av Matej Stransky, ledningsmålet.

– Matchen stod och vägde lite grann och det gjorde att det lag som gör mål kan spela på det och det gjorde Tjeckien på ett hyfsat bra sätt. Men igen, jag tycker vi skapar tillräckligt många bra målchanser för att vinna, säger Garpenlöv.

Tre Kronor skulle få in en puck bakom målvakten Marek Langhammer, men innan det hade Tjeckien utökat ledningen till 2–0.

"Grämer mig över"

Med drygt tre minuter kvar av den sista perioden åkte Tre Kronors Joakim Nordström på en utvisning för fasthållning – då passade Tjeckien på.

– Självklart tufft med utvisningen. Det är någonting som jag grämer mig över, men förhållandevis spelar jag bra idag, säger Joakim Nordström.

Till nästa match, mot Schweiz – som inledde turneringen med att slå Finland med 3–2 i Tammerfors – på lördag, kan Johan Garpenlövs Tre Kronor få in förstärkning.

– I morgon (fredag) hoppas jag på att Oliver Ekman Larsson dyker upp och Asplund (Rasmus), säger "Garpen".

Båda två NHL-spelarna har redan tackat ja till att spela VM i Tammerfors med Tre Kronor.

– Oliver (Ekman-Larsson) har varit med förut, han har vunnit VM-guld med oss och jag tror att han gör sin sjunde VM-turnering, så han har rutin. Spelskicklig, väldigt, väldigt bra tvåvägsback. Kan både spela powerplay och döda utvisningar, så han är användbar för oss, säger "Garpen" och fortsätter:

– Asplund (Rasmus) kanske kan få en lite mer framskjuten roll här och kanske spela lite powerplay också.