Genomgång: Tre lag säkrade en plats i åttondelsfinal

Play In, negativ kvalserie och en del dramatik. Fredagen bjöd på flera högintressanta matcher i Hockeyettan. Här är en genomgång från kvällen.

Ishockey2021-03-26 21:15

Play IN

Piteå HC–Vallentuna Hockey 3–2
(Piteå vann första matchen med 7–3)

Kommentar: Piteå fick en pangstart på den andra matchen i Play In-serien och kunde gå upp till en 2–0-ledning innan första periodpausen. När trean kom (Magnus Isaksson med sitt andra mål för kvällen) i början på den tredje perioden var det klappat och klart. Eller...? Vallentuna reducerade till 3–1 med mindre än tio minuter kvar – och till 3–2 med 36 sekunder kvar att spela. Men nej, det räckte inte. Piteå vann och är klara för åttondelsfinal.

Visby/Roma–Halmstad Hammers 3–1
(Visby vann första matchen med 5–2)

Kommentar: 01.01 på matchklockan. Då hade Visby redan kopplat ett hårt grepp om avancemanget, tack vare 1–0 av Alex Ek. Tolv minuter senare var det dags igen för Ek, som hittade rätt och prickade in 2–0. Reduceringen för Halmstad kom med knappt fem minuter kvar av mellanakten. Om det påverkade Visby? Knappast. Bara två minuter senare hade gotlänningarna återigen en tvåmålsledning, genom Sami Tamminens 3–1. Det blev matchens sista mål. Resultatet innebär att vi kan räkna in Visby som ett av 16 lag i åttondelsfinal.

Mariestad–Eskilstuna Linden 6–1
(Mariestad vann första matchen med 4–2)

Kommentar: Mariestad gjorde som Piteå och Visby och säkrade avancemang genom en andra rak seger. Hemmalaget skaffade sig en tidig 2–0-ledning genom mål av Joonas Alanne och Douglas Lögdal, innan gästerna reducerade i mitten på matchen. Hemmagänget stod sedan för en lika stark öppning i den tredje perioden som i den första och gick upp till 4–1. Mariestad vann till slut med 61, och är också klara för åttondelen.

Kalix HCVännäs HC 7–2
(Vännäs vann första matchen med 3–1)

Kommentar: Tre mål i den första perioden. Två för Kalix och ett för Vännäs. Var vi – till skillnad från de tre övriga matchserierna – på väg mot en tredje och avgörande match? Kalix utökade sin ledning efter nio minuter i andra och såg ut att kvittera matchserien. 4–1, 5–1 och 6–1 (!) inom loppet av drygt fyra minuter därefter förstärkte den känslan, minst sagt. KHC vann till slut med 7–2 och lagen får nu spela en avgörande match på lördag.

Negativt kval

Tyringe–Tranås 3–2

Kommentar: Tyringe övertygade i kvalseriens första match när man slog KRIF med 4–1. Även mot Tranås satte man full fart från början och visade varför man vill vara kvar i Hockeyettan. Sam Coatta (gjorde 3 mål i förra matchen) satte 1–0 i den tionde minuten. Det följdes upp av Bålint Horvaths 2–0 och Oskar Magnussons 3–0. Då hade man bara spelat 18 minuter av matchen.

Tranås fick lite kontakt i den 39:e minuten, när Petter Eklöf höll sig framme och spräckte lagets målnolla. Nytt PP i början av tredje innebar nytt mål (Anders Skoog) för Tranås, som då verkligen skapade nerv. Närmare än så kom gästerna inte, utan Tyringe inkasserade tre nya pinnar.

Borås–Kallinge/Ronneby 3–5

Kommentar: Borås 2–1-förlust borta mot Tranås följdes upp med ännu en förlust under fredagen. KRIF inledde med att göra både ett och två mål – men med 15 sekunder kvar av perioden reducerade hemmalaget. Fyra minuter in i den andra perioden kom det tunga 1–3-målet.

Fler mål skulle komma. Precis i början av den tredje perioden hade Borås ett powerplay med sig från slutet av den andra – och fick utdelning. Henrik Eriksson reducerade till 2–3. Samme Eriksson satte också kvitteringen sex minuter senare. Han och Borås fick dock se Alexander Heiver ge KRIF ledningen ännu en gång tre minuter senare. Andreas Nordfeldt punkterade matchen i slutet och säkrade tre viktiga poäng för KRIF.