"Gjorde mål i debuten, på farsans assist"

En pappa som är hockeyspelare och en mamma som är konståkare. För Roman Semjonovs var det självklart att försöka bli hockeyproffs. Nu har han kommit en bra bit på vägen - och är en av de viktigaste spelarna i Vimmerby Hockey. Vi satte oss ner med 25-åringen från Arboga.

Vi har träffat Roman Semjonovs, Vimmerbys poängkung, för att prata om karriären, landslagsspel med Lettland och framgångarna i VH.

Vi har träffat Roman Semjonovs, Vimmerbys poängkung, för att prata om karriären, landslagsspel med Lettland och framgångarna i VH.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2019-12-23 19:15

"Varför ska ni intervjua honom egentligen", skämtar några av Roman Semjonovs lagkamrater i Vimmerby Hockeys omklädningsrum. 

Forwarden kontrar direkt:

– Det var jag som ringde och sa att jag ville ha mer medietid, haha. 

Som vanligt är det en lekfull jargong i VH:s omklädningsrum. Och Roman Semjonovs berättar att han har fått en del skämtsamma pikar till sig när det har gått bra för honom. 

– Man har fått höra ett och annat ord från vissa lagkamrater. De kallar mig Mr. Hattrick till exempel. Eller om jag gör en felpassning kan man få höra "Poängligavinnare, hur svårt ska det va?". Haha.

När vi satte betyg på VH-spelarnas höst var Semjonovs den enda som fick högsta betyg, en femma. 

– Det var roligt att få höra att man har gjort någonting bra. Även det där har man fått höra en del i omklädningsrummet. Det var ett ord de fastnade extra för. "Gudomlig", så det har man också fått höra. Men jag tar det med ro, det är ju bara roligt när det är positiv kritik. 

Roman Semjonovs gjorde 15 mål och 12 assist på 22 matcher under hösten. Med det vann han poängligan i HockeyEttan och är överlägset bästa poänggörare i laget, 11 poäng före tvåan Jakob Karlsson. 

– Det är inget snack. Han är jätteviktig för oss. Det är vår poängkung, säger tränaren Phil Horsky om Semjonovs. 

Han utvecklar: 

– Roman är smart, har känsla och kan göra det där lilla extra. Han är skicklig och kan göra unika saker på isen. Samtidigt tycker jag att han har mycket mer att ge. Det finns fortfarande potential som inte utnyttjas och det är lite synd. Frågan är hur mycket kraft Roman orkar lägga för att vara så bra som möjligt. För jag vet att han har flera växlar till.

Roman Semjonovs har sina rötter i Lettland, och har spelat landskamper för Lettland i J18 och J20. Han har även varit med på ett läger med A-laget, utan att spela någon match. 

– Det var kul och jag har lärt mig mycket av det. Jag hoppas på att få vara med i A-laget inom något år. Men jag kanske behöver komma upp högre i seriesystemet för att få chansen. Jag tror ändå att de har koll på mig. 

Vad har du annars för relation till Lettland?

– Vi brukar vara där på julen och några veckor på sommaren. Jag har ju hela min släkt där förutom mamma, pappa och syskonen. Jag tycker det är trevligt att vara där. 

Roman föddes i Lettland, men växte upp i Sverige. Hans familj flyttade till Sverige under barndomen eftersom hans pappa, Aleksandrs Semjonovs, spelade hockey här. Hans pappa har bland annat spelat för Björklöven i SHL och IFK Arboga i Allsvenskan. 

Roman tog efter sin pappa tidigt och har hela livet hållit på med ishockey. 

– Jag började åka skridskor när jag föddes i princip. Jag har väl hållit på sen jag var tre i alla fall. Min mamma är konståkerska och pappa hockeyspelare så det blev automatiskt att jag började, berättar Roman. 

– Man har tillbringat många timmar på isen både med mamma och pappa, där de har lärt mig och hjälpt mig. Jag är uppväxt med att se farsan som hockeyspelare och ville väl ha likadant. Att kunna leva på hockeyn har alltid varit mitt mål. 

Roman Semjonovs har faktiskt spelat tillsammans med sin pappa i IFK Arboga. 

– När jag gjorde min debut i division 1 så spelade vi i samma kedja. Jag kommer ihåg att vi mötte Nacka borta och jag gjorde mål i debuten, på farsans assist. 

Sporten finns i generna. Vimmerbys poängkung har också två bröder som spelar ishockey. 19-årige Maksims Semjonovs spelar i Örebro HK och har redan gjort en match i SHL. 

– Sedan har jag en till bror som är sju år och har spelat sedan fyra år tillbaka, berättar Roman. 

Efter många division 1-säsonger i IFK Arboga och sejourer i en del andra klubbar, bland annat Tranås, hamnade Semjonovs inför den här säsongen i Vimmerby. Där trivs han bra, både i laget och vid sidan av. 

– Det har känts bra. Allting har funkat bra med jobb vid sidan av och så. Det är ganska nära hem till Arboga också. Jag trivs bra i laget och på isen också. 

Den senaste månaden har Roman spelat med Anton Carlsson och Pierre Gustavsson i kedjan. Något han trivs med. 

– Det var hackigt i början, men efter att ha spelat ihop oss har det blivit skitbra. Vi har bra kemi. 

Du och Anton Carlsson hittar rätt spektakulära passningar till varandra ibland... 

– Ja, precis. Det är kul att ha någon som tänker och tycker likadant i spelet. Sedan får Pierre Gustavsson städa upp lite efter oss, haha. 

Vad tycker du är dina främsta egenskaper? Ser du dig lite som en lirare?

– Nu i Vimmerby är jag ju lite av en lirare och ganska offensiv i tanken, men jag har faktiskt varit en defensiv spelare. När jag var i Haparanda (Asplöven) spelade jag boxplay och var ganska defensiv i fem mot fem. När jag säger det nu är det ingen som tror mig, men det är faktiskt sant. Det gäller att ha olika styrkor och kunna göra flera saker. Men nu är jag väl mer en lirare. 

Ditt målsnitt är bättre än någonsin. Hur kommer det sig att målskyttet har lossnat för dig? 

– Istället för att skjuta i vissa lägen har jag tidigare passat bort pucken. Nu har jag gjort tvärtom och tagit fler skott istället för att spela bort den. Man tar bara skottet utan att tänka på det. Efter mycket träning lossnar det nu. 

Som tidigare nämnt tycker Phil Horsky att Roman Semjonovs kan ännu bättre. Även Roman siktar högre:

– Målet är att komma till Allsvenskan först och främst. Sedan får vi se. Men jag har fortfarande några år på mig. 

Hur gör du för att utvecklas så du kan nå så högt upp som möjligt?

– Jag får ta emot tips från Phil. Han pushar en till max hela tiden. Sedan är det eget ansvar hela tiden, på gymmet, utanför med kost och allt det där. 

Har du fått erbjudanden från andra klubbar?

– Nja, nu vill jag vara kvar här. Det är ingen mening med att spela i något annat division 1-lag. 

Nu är Roman Semjonovs och hans Vimmerby Hockey jullediga och laddar om inför uppstarten på Fortsättningsserien. 

– Vi kommer vara laddade och ett par kilo tyngre av all julmat. Då kanske vi blir mer rejäla på isen, haha. Vi får väl se vem i laget som klarar sig bäst från att lägga på sig extravikt, säger Roman som är hoppfull inför fortsättningsserien. 

– Vi ska försöka vinna den så det blir playoff. Vi är mer samspelta och bättre nu, så jag tror chanserna är ganska stora. 

Roman Semjonovs ser sig själv som en offensiv lirare i Vimmerby Hockey. Men så har det inte alltid varit. "När jag var i Haparanda (Asplöven) spelade jag boxplay och var ganska defensiv i fem mot fem", säger Semjonovs.
Roman Semjonovs ser sig själv som en offensiv lirare i Vimmerby Hockey. Men så har det inte alltid varit. "När jag var i Haparanda (Asplöven) spelade jag boxplay och var ganska defensiv i fem mot fem", säger Semjonovs.
Semjonovs i siffror

Matcher: 22, Mål: 15, Assist: 12, Poäng: 27, Utvisningsminuter: 4, Plus-minus-statistik: 6, Skott på mål: 78. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!