Glada miner hos VH trots sur strafftorsk? • "Lite färgad kanske"

Visst var det ett steg i rätt rikting för Vimmerby Hockey borta mot Östersunds IK. Men det blev likväl ett nederlag (3–2 på straffar). Tränaren Peter "Piva" Johansson var trots förlusten rätt belåten strax efter slutsignalen. "Jag tycker det var en bra kväll", säger han till Sporten.

Peter "Piva" Johansson och hans Vimmerby Hockey förlorade på straffar borta mot Östersunds IK.

Peter "Piva" Johansson och hans Vimmerby Hockey förlorade på straffar borta mot Östersunds IK.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-09-27 22:40

Och om man jämför med hur det såg ut hemma mot Kalmar i onsdags är det bara att hålla med. 

Förstaperioden var däremot inte något att "hänga i granen" för VH. Trots ett högre tryck och större puckinnehav från ÖIK var det mållöst in i första periodsvilan. 

– De är lite bättre än oss. Vi får slita två gånger om i box play ganska tidigt och det sätter sin prägel på perioden. Men sen tycker jag vi växer in i det och blir bättre och bättre ju längre matchen går, säger Peter "Piva" Johansson.

Målskyttet inleddes av hemmalagets Johan Mörnsjö i början av den andra akten. Det kom dock en snabb replik från VH. Bara minuten senare bröt Adam Petersson en passning i mittzon, fejkade passning och överlistade Andreas Ljunggren i ÖIK-målet med en "tunnel". 

Trots ett snyggt mål dröjde det till cirka en halvminut in i tredjeperioden innan matchens stora läckerhet kom. Ludwig Wistén fick en stor yta att avancera på, grundlurade två ÖIK-backar och satte pucken kyligt i nät med ett backhandsskott. 

Men Wisténs mål blev inte det sista i matchen. Med 14 minuter kvar av ordinarie matchtid damp pucken ned till Carl Skärström som kvitterade för ÖIK. 

En förlängning och straffläggning senare stod det 3–2 på tavlan. Östersund segrade efter ett avgörande straffmål av Linus Videll som satte pucken mellan benen på burväktaren Claes Endre, som för övrigt återigen gjorde en finfin insats i Vimmerbys mål.

– 2–2 efter 60 minuter tycker jag är rättvist. Sen tycker jag nog vi ska ha med oss extrapoängen, men där är jag lite färgad kanske. 

Känns det som en förlorad extrapoäng snarare än en vunnen poäng?

– Haha, det märks att du är journalist. Nej, men det gör det inte.

Vad ändrade ni på efter er något svagare förstaperiod, som gjorde att ni sen kom in i matchen?

–Vi försökte spela enklare, ligga på rätt sida och göra mycket av det vi hade pratat om innan matchen. När vi gör det skapar vi lite chanser och får upp pucken på ett bättre sätt.

Ny match (hemma mot Södertälje) redan om två dagar. Hur laddar ni om för den?

– Ja, vi ska försöka att hinna hem till söndag i alla fall, haha. Planen är att vi ska vara hemma imorgon (läs: lördag) förmiddag. Vi har en frivillig istid då och sen har vi en gemensam matchvärmning på söndag.

Två VH-spelare är fortsatt på skadelistan; Anton Carlsson (axelskada) och William Alftberg (ej kommunicerat). "Piva" ger följande kommentarer kring status på duon: 

– Gällande Anton är det egentligen inga news alls. Vi kommer inte få något nytt besked förrän tidigast i mitten av nästa vecka. Gällande Alftberg ser det betydligt bättre ut. Han skulle nog eventuellt kunna spela på söndag, men jag hade sju bra backar med mig den här matchen så det är inte värt att chansa. Senast onsdag skulle jag säga att han är redo igen.

Kan det vara aktuellt att låna in spelare?

– Det ligger inte riktigt på mitt bord. Jag har 12 forwards och sju backar som är redo för spel i dagsläget. Det är värre för Djurgården som har typ nio skadade forwards. Det kostar att spela hockey i den här ligan.

VH-tränaren plussade inte någon särskild spelare utan lyfte fram hela kollektivet.

– Så tråkig är jag, säger "Piva" skämtsamt.

Östersund-VH, 3–2

Andra perioden: 1–0 (21:22) Johan Mörnsjö, 1–1 (22:26) Adam Petersson.

Tredje perioden: 1–2 (40:27) Ludwig Wistén (Eddie Levin, Oskar Lindgren), 2–2 (46:00) Carl Skärström.

Straffar: 3–2 (65:00) Linus Videll.

Utvisningsminuter: 8–6

Skottstatistik: 30–20

Publiksiffra: 1707

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!