”Grå” seger för Färjestad

Glest på läktarna och långt från slutspelsatmosfär. Då tog Färjestad rygg på lagkaptenen Linus Johansson, ett mål och en assist. Det gav en trygg seger mot Linköping i SHL-ishockeyn, 3–0. –En grå match, säger 30-åringen.

Färjestads Linus Johansson jublar efter att ha satt 2–0 mot Linköping.

Färjestads Linus Johansson jublar efter att ha satt 2–0 mot Linköping.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2022-12-08 21:20

Linköping blev försenat och en hel del potentiella åskådare uteblev i snöyran som drog in över Karlstad på torsdagskvällen.

Inspirationsmässigt var förutsättningarna inte de allra bästa i en halvtom arena mitt i SHL-serielunken.

Det är då det behövs ledare att luta sig mot.

– Vi får inget gensvar. Det är inte så mycket känslor från Linköping, inte så mycket tacklingar. Det är då man måste pumpa upp sig, säger Linus Johansson.

Det gjorde Färjestads lagkapten. Den 30-årige centern snurrade i gång anfallet som gav 1–0 genom Daniel Viksten och styrde sedan in 2–0 i powerplay.

– Skönt. Det är en ganska tafatt match men det är såna segrar man är mest nöjd med.

Johansson trivs i sin nygamla omgivning, tillsammans med Victor Ejdsell och Daniel Viksten.

– Nu har vi gjort fyra-fem matcher och snackat en hel del om hur vi ska spela. Första målet är en jättebra passning av Victor (Ejdsell). Andra målet är ett bra skott (Joel Nyström) och en bra styrning, säger han.

Färjestad avgjorde matchen när backen August Tornberg showade efter högersargen och spelade fram Patrik Lundh till 3–0.

Andra SHL-nollan

Längst bak vikarierade Dennis Hildeby för ordinarie förstamålvakten Matt Tomkins.

Det gjorde han utmärkt, särskilt under ett par numerära underlägen. Tack vare insidan av högerstolpen, som stoppade Ty Ratties och Linköpings farligaste avslut, höll 21-åringen nollan för andra gången i SHL och för första gången den här säsongen.

– Jätteroligt. Det händer inte så ofta. En ”boost” för självförtroendet, säger Hildeby.

”Lite tröga”

Linköping nosar på en topp sex-placering i tabellen och tränaren Klas Östman hade hoppats på mer trots några tunga skadeavbräck, däribland målsprutan Broc Little.

– Vi är lite tröga första halvan av matchen. Inte lika explosiva och krispiga som tidigare. Det tar sig mer och mer och vi spelar till oss tillräckligt med chanser för att göra mål. Den stora skillnaden är den sista touchen, säger Östman.

Tomas Mitell, kollegan i Färjestads bås, var lagom nöjd.

– Över 60 minuter är det inte oförtjänt i alla fall. Vi höll ihop det ganska bra men har fullt sjå att vinna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!