GRYMT IMPONERANDE VÄSTERVIKS IK!

Förnedrande 2-8 hemma mot Troja i den senaste omgången av HockeyAllsvenskan. Då valde Västerviks IK:s ledarstab att ge exakt samma formationer och målvakt förtroendet borta mot formstarka Modo (fyra trepoängare i rad). Resultatet av det? En grymt imponerande 3-2-seger. – Vi visste att alla skulle ta chansen, säger assisterande tränaren Ragnar Karlsson.

Emil Wahlberg gjorde 1-0 till Västerviks IK i bortamatchen mot Modo på måndagskvällen.

Ishockey2017-12-18 20:10

Gratismatch i Fjällräven Center och hela 5 675 åskådare på plats när Västervik gästade Modo på måndagskvällen. Men VIK lät sig absolut inte påverkas av omgivningen, utan laget, som man nog aldrig lär sig att förstå eller blir riktigt klok på, svarade för en rakt igenom klockren insats och vann med 3-2.
– Så jäkla sköna poäng. Framför allt med tanke på bussresan hem. Det hade inte varit kul att komma hem på tisdagsförmiddagen med noll poäng, skrattar Ragnar Karlsson.

Försvarsmässigt kan den första perioden ha varit Västerviks bästa under hela säsongen. Man höll rent i egen zon, låg konstant på rätt sida och släppte aldrig Modo nära inpå målet.
9-3 i skott är ett bevis på det. Inte minst med tanke på att två av Modos tre skott var helt ofarliga pastejer under den sista minuten.
– Jag kan bara hålla med. Riktigt jäkla starkt. Det gäller att ha en solid defensiv – då kommer det andra också, säger VIK:s assisterande tränare.
De chanser som skapades under de första 20 minuterna stod Västervik för till 100 procent. Rättvisa 0-1 kom i den sjunde minuten då backen Emil Wahlberg klev in i zon och skickade upp en projektil i första krysset.

I den andra perioden bytte matchen skepnad fullständigt. Den blev visserligen mållös, men betydligt mer öppen, tempostark och framför allt underhållande.
Modo kom ut som ett helt annat lag och vann skotten med 18-11.
Bara under de fem första minuterna, då hemmalaget stundtals naglade fast Västervik i sin försvarszon hade VIK-keepern Victor Östlund tio gånger så mycket att göra som under hela den första perioden. Och han gjorde det väldigt, väldigt bra.
– Mot Troja blev han utbytt. Så underbart att han fick kliva fram i dag. Det kändes även som att resten av laget slöt upp för hans skull – alla ville visa att det inte var det rätta VIK som spelade mot Troja senast. Det var ett jäkla drag i laget innan matchen mot Modo, säger Ragnar Karlsson.
Allt eftersom den andra perioden gick lyfte även Västervik fram positionerna och stod upp på ett imponerande sätt.

VIK fortsatte att vissa styrka i den tredje perioden – och medan Modo misslyckades med att förvalta de chanser man fick var Västervik mer eller mindre kliniska.
Efter drygt fyra minuter skickade Kalle Östman in 2-0 från blå linjen.
Modos reducering kom bara ett par minuter senare och man förväntade sig då en massiv anstormning från Modo. Men icke.
I en snabb spelvändning mindre än två minuter därefter serverades Lukas Löfqvist ett friläge och gjorde inget misstag.
Modos reducering kom med nio sekunder kvar av ex-VIK:aren Patrik Karlkvist (1+1 i kväll), men sedan skapade hemmalaget inget mer.
– Sån jäkla moral grabbarna visar. Det var precis det här vi ville. Istället för att börja stuva om i laget efter Troja-matchen fick samma spelare chansen igen – och tog den, berömmer Ragnar Karlsson.

Bäst i Västervik var målvakten Victor Östlund, forwarden Christoffer Fish och backen Emil Wahlberg. Stort plus också till Oscar Carlsson, som kanske gjorde sin bästa match för säsongen.