Guide: Giganten guldfavorit på nytt

Bjässen Luleå firade sitt sjätte SM-guld i våras, det femte raka. Nu gör Frölunda en spännande debut i damhockeyligan, SDHL – kan nykomlingen utmana Luleå? Eller når Brynäs ända fram?

Guldglädje. Luleå firade sitt sjätte SM-guld i våras och är favorit igen. Arkivbild.

Guldglädje. Luleå firade sitt sjätte SM-guld i våras och är favorit igen. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2023-09-19 11:15

+ Luleå storfavorit.

Inte helt oväntat utsågs Luleå till storfavorit hos tränare och journalister på upptaktsträffen för en tid sedan. Norrbottenslaget fick 85 procent av rösterna medan Brynäs (tre raka SM-finalförluster) och Djurgården fick 7,5 procent vardera.

– Det är upp till bevis. Det är en hel grundserie innan slutspelet. Vi har ett stort driv i gruppen och det är förklaringen till att vi har vunnit så mycket senaste åren, säger landslagsbacken Anna Kjellbin.

Förra landslagsbacken och klubbikonen Johanna Fällman, 33, saknas när säsongen drar i gång. Hon är i Nordamerika med sin partner som fått ett hockeyjobb där. Luleå har räknat bort henne fram till jul, men hoppas att hon kommer tillbaka senare. Johanna Fällman har varit delaktig i Luleås samtliga sex SM-guld.

+ Kan nykomlingen vinna guld?

Frölunda är nykomling i SDHL och med en blandning av etablerade storstjärnor och unga lokala förmågor tror många att laget kan utmana i toppen direkt.

Landslagsstjärnan Hanna Olsson, 155 poäng (!) förra säsongen i ettan, hockeyallsvenskan och kvalet, har tidigare varit med och tagit en ny klubb till SM-guld.

När hon vann med Djurgården 2017 fick hon dock vänta till lagets andra säsong i högsta serien.

Går det snabbare den här gången?

+ Talanger med spets.

Tre av svensk ishockeys största talanger har redan spelat VM på seniornivå.

För HV-forwarden Hilda Svensson, som nyligen fyllde 17, tog det tio sekunder att bli målskytt i VM-debuten i våras.

Svensson, lagkamraten Mira Jungåker, 18, och Modos Ebba Hedqvist, 16, var alla med och tog Sverige till silver i U18-VM på hemmaplan förra säsongen och spelade sedan stora VM. Jungåker gjorde då sitt andra senior-VM.

+ Tre heta värvningar

Cami Kronish, målvakt, AIK. Solnalaget har tvingats till kval två år i rad och tippas få det svårt att klara nytt kontrakt. Om inte Kronish räddar laget. Den 23-åriga amerikanskan ledde University of Wisconsin till NCAA-titeln förra säsongen efter storspel.

Ebba Berglund, back, Modo.

Efter fem säsonger i andra klubbar – två SM-guld med Luleå – har Ebba Berglund återvänt till moderklubben där hon utsetts till lagkapten. Den 25-åriga landslagsbacken tillbringade förra säsongen i USA med spel i Metropolitan Riveters, i den nu nedlagda proffsligan PHF.

Emilia Vesa, forward, Frölunda.

Den finländska landslagsforwarden sköt 22 mål och gjorde 53 poäng för IFK Helsingfors förra säsongen och blev sedan Finlands näst bästa målskytt i VM med fem mål. Den vesselsnabba 22-åringen tog OS-brons och VM-brons 2021.

+ Tacklingsprojekt fortsätter.

Tacklingar infördes på försök på damsidan förra säsongen och projektet blev så lyckat att det nu fortsätter en säsong till. Syftet var bland annat att dra ned på antalet skador och hjärnskakningar. Internationellt är tacklingar förbjudna inom damhockeyn, men IIHF (det internationella förbundet) följer noga det svenska försöket.

+ Premiäromgången

Söndag 24 september, kl 12.00: Leksand–Djurgården, Modo–Luleå, Brynäs–Linköping, HV71–AIK. 16.00: Frölunda–SDE.

Hanna Olsson.
Hanna Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!