USA–Kanada, lördag 13.15.
+ Vägen till semifinal
Senast de här två rivalerna möttes var i gruppspelets andra match. Då var det inget snack om saken. USA vann enkelt med 5–1 och efter det har det bara flutit på. Laget, som förlorade premiären mot Finland, har vunnit samtliga matcher sedan dess och toppade grupp B med 18 poäng.
I kvartsfinalen mot Slovakien inledde USA i ett rasande tempo och gjorde tre mål i första perioden och vann till slut med komfortabla 6–1.
Kanada har visat att allt kan hända när man når slutspel. Att laget ens tog sig vidare från gruppen är uppseendeväckande med tanke på den fiaskoartade starten med tre raka förluster. Men Kanada följde upp med tre raka segrar och en avslutande strafförlust mot Finland – samtidigt som resultaten i andra matcher gick vägen.
Väl i kvartsfinalen stod kanadensarna för en imponerande insats när det ryska laget besegrades med 2–1 efter förlängning. Avgörandet kom efter att backen Troy Stecher stått för några magiska dragningar innan han serverade målskytten Andrew Mangiapane.
+ Lagen
Det är långt ifrån det stjärnspäckade Kanada vi har vant oss vid, men laget har likväl några starka namn. Darcy Kuemper är en erkänt duktig NHL-målvakt och på backsidan finns spelare som supertalangen Owen Power och Troy Stecher, vars individuella briljans föranledde avgörandet mot Ryssland.
Men det är på forwardssidan de viktigaste pjäserna finns i form av förstakedjan med Connor Brown, Andrew Mangiapane och Adam Henrique. Brown är hela turneringens passningskung med nio assist och Mangiapane, som kom in efter Kanadas tre inledande förluster, har varit en rejäl injektion. Lagkaptenen Henrique centrar kedjan och har stått för flera viktiga mål, bland annat kvitteringen i kvartsfinalen mot Ryssland.
USA har även de flera vassa forwards. Spelare som Conor Garland, tvåmålsskytt i kvartsfinalen mot Slovakien, och unge Jason Robertson har varit framträdande i det amerikanska lagets väg till semifinal.
Men det är defensiven som har varit USA:s signum. På åtta matcher – kvartsfinalen inräknad – har laget endast släppt in nio mål och man har turneringens bästa boxplay. Framför allt är det målvaktssidan med Cal Petersen i spetsen som har briljerat. 26-åringen, till vardags i Los Angeles, har stått alla matcher förutom en, har hållit två nollor och har turneringens bästa räddningsprocent.
+ Så gick det i VM 2019
USA hade med sig superstjärnor som Patrick Kane och Jack Eichel men tog sig trots det vidare till kvartsfinal som fjärde och sista lag i sin grupp. Väl i kvartsfinalen blev det också respass mot Ryssland som vann med 4–3.
För Kanada gick det bättre, men inte hela vägen. En betydligt mer stjärnspäckad upplaga än årets tog sig till final men där tog det stopp mot Finland som vann med 3–1.
Finland–Tyskland, lördag 17.15.
+ Vägen till semifinal
Finland tog sig komfortabelt vidare till slutspel. Enda plumpen kom i andra matchen då Kazakstan överraskande vann med 2–1 efter straffar. Men utöver det har blivit idel segrar.
Kvartsfinalen blev en holmgång mot ett betydligt mer NHL-influerat Tjeckien där Jere Innala gjorde matchens enda mål. Målvakten Jussi Olkinuora räddade 28 skott och höll nollan.
Skrällaget Tyskland såg ut att ha säkrat en slutspelsplats efter att ha vunnit de tre första gruppspelsmatcherna. Men efter det kom tre förluster i följd, bland annat 1–2 mot Finland, och kvartsfinalplatsen säkrades först tack vare 2–1 mot Lettland i sista omgången.
I kvartsfinalen ställdes tyskarna mot Schweiz där man vann efter straffar. Stor hjälte blev Marcel Noebels som avgjorde med en iskall "Foppastraff", samma variant som Peter Forsberg avgjorde OS-finalen i Lillehammer 1994 med och som Kent Nilsson använt för första gången några år tidigare.
+ Lagen
Det är ett Finland som påminner väldigt mycket om det regerande mästarlaget från 2019. Målvaktssidan har imponerat, kollektivet är ramstarkt och NHL-förstärkningarna är få.
I offensiven har 19-årige supertalangen Anton Lundell tagit för sig rejält. Med sina sex poäng toppar han den interna poängligan och tyskarna kommer behöva vara på sin vakt när han är på isen.
I Tysklands lag sticker ett namn ut för de som följer turneringen med svenska ögon: Moritz Seider, som förra säsongen imponerade stort när Rögle tog sig till SHL-final. Precis som i Rögle spelar den 20-årige backtalangen en viktig roll i det tyska landslaget.
En annan spännande spelare att hålla ögonen på i Tyskland är Lukas Reichel. 19-åringen valdes av Chicago i första rundan i den senaste NHL-draften och i VM har han visat prov på sina kvaliteter. Han har gjort sex poäng på sju matcher, och var bland annat nära att avgöra kvartsfinalen mot Schweiz med en fin individuell aktion när han dribblade till sig ett friläge.
+ Så gick det i VM 2019
Tyskland, ledda av storstjärnan Leon Draisaitl, imponerade i gruppspelet där man tog hem fem matcher. Men i kvartsfinalen blev det en klar 1–5-förlust mot Tjeckien.
Däremot tog Tyskland ett skrällartat silver i OS 2018 och efter torsdagens kvartsfinal mot Schweiz pratade NHL-spelaren Dominik Kahun om att årets lag påminner mycket om silvergänget för tre år sedan.
Finland är regerande världsmästare efter en bragdartad insats i Slovakien. Ett på förhand uträknat finländskt lag knäppte hockeyvärlden på näsan och slog ut Sverige i kvartsfinal, Ryssland i semifinal innan man besegrade Kanada med 3–1 i finalen. Stor hjälte då var lagkaptenen Marko Anttila med två mål. Han leder även laget i år.