Guide: Värt att veta inför hockeyallsvenskan

Djurgården ska försöka göra som HV71 och ta sig tillbaka till SHL snabbast möjligt. Men många gamla storklubbar vill sätta käppar i hjulet – inte minst Björklöven efter två raka finalförluster. Här är allt du behöver veta inför premiären i hockeyallsvenskan.

Ska Björklöven och lagkaptenen Fredric Andersson (13) äntligen lyckas fälla sina konkurrenter och ta steget upp i SHL? I så fall måste bland annat ett hårdsatsande Djurgården vältas över ända. Arkivbild.

Ska Björklöven och lagkaptenen Fredric Andersson (13) äntligen lyckas fälla sina konkurrenter och ta steget upp i SHL? I så fall måste bland annat ett hårdsatsande Djurgården vältas över ända. Arkivbild.

Foto: Patrick Trägårdh/TT

Ishockey2022-09-21 07:02

+ Premiäromgången:

Fredag 23 september: Djurgården–Västerås (18.00), Östersund–Södertälje (19.00), Mora–Vita Hästen (19.00), Björklöven–Bik Karlskoga (19.00), Kristianstad–Almtuna (19.00), Västervik–Tingsryd (19.00), Modo–AIK (20.30).

+ Så går det till:

De 14 lagen möter varandra fyra gånger och grundserien består av totalt 52 omgångar. De tio första lagen avancerar till slutspel, som också är SHL-kval, de sex första direkt till kvartsfinal och de fyra följande till åttondelsfinal. Slutsegraren i slutspelet går upp i SHL.

De två sista lagen i serien kvalar mot varandra där segraren säkrar nytt allsvensk kontrakt och förloraren degraderas till hockeyettan.

+ Många gamla storklubbar:

Hockeyallsvenskan är något av ligan för nostalgiker, här kryllar det av före detta storklubbar som tillsammans har vunnit 33 SM-guld i historien. Djurgården är svensk ishockeys mesta mästare med 16 titlar, AIK och Södertälje har 7 vardera, Modo 2 och Björklöven 1.

Men det är länge sedan nu, Modo är den senaste guldvinnaren bland de här lagen med seger 2007. Sedan dess har den svenska hockeykartan ritats om ordentligt.

+ Stjärnan:

Marcus Krüger, 32 år, ska leda Djurgården tillbaka till SHL och är utsedd till lagkapten. Huddingeprodukten återvänder efter 11 säsongen utomlands och har under den tiden vunnit två Stanley Cup-titlar med Chicago, spelat 520 NHL-matcher och vunnit VM-guld med Tre Kronor.

+ Junioren:

AIK:s slovakiske forwardstalang Dalibor Dvorsky, 17 år, är en av hockeyvärldens hetaste spelare född 2005. Han debuterade i hockeyallsvenskan redan i fjol, två mål på 17 matcher, men har nu tagit en ordinarie plats i A-laget. Spelade junior-VM i augusti och väntas gå högt i NHL-draften nästa sommar, rankas som nummer 6 av The Hockey News.

+ Efterlängtade Stockholmsderbyn:

Ishockeyn i huvudstaden har det tufft och den här säsongen är den första i historien utan lag i högsta serien. Dock har det fört med sig att Djurgården och AIK för första gången sedan 2011-12 (då i SHL) spelar i samma serie. Lagen möttes i derbyn också i kvalserien till dåvarande elitserien 2014, men då utan bortasupportrar. Den här säsongens fyra derbyn spelas i Avicii arena (före detta Globen) och första mötet blir den 2 november.

+ Björklöven tränarnas favorit:

Björklöven fick tränartipsen i samband med upptaktsträffen i måndags och tippades som seriesegrare före Djurgården och med Modo som trea. Nykomlingen Östersund tippades som jumbo och Almtuna näst sist.

Björklöven har gått till hockeyallsvensk final tre år i rad och de två senaste åren har det blivit finalförluster mot HV71 (2022) och Timrå (2021). Den mot Modo 2020 avbröts på grund av pandemin och spelades aldrig färdigt.

Umeålaget har inte spelat i SHL sedan säsongen 2000-01.

Marcus Krüger.
Marcus Krüger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!