Guldhjälten om framtiden: "Älskar ishockey"

Det går att åka ärevarv även inför tomma läktare. Luleås landslagsprofil Emma Nordin, 30, drog med sina lagkamrater på ett sånt efter att hon säkrat sitt femte SM-guld. Men var det hennes sista? –Jag älskar ishockey, men jag behöver få landa och njuta av det här, säger hon efter Luleås förlängningsseger över Brynäs.

Tårar av guld. Emma Nordin (29) fick fira sitt femte SM-guld efter förlängningsseger över Brynäs.

Tårar av guld. Emma Nordin (29) fick fira sitt femte SM-guld efter förlängningsseger över Brynäs.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2021-03-29 23:27

Det var guldhjälmar på, medaljutdelning och SM-guldjubel.

Precis som vanligt.

Men något saknades så klart. När Luleå vann sitt förra guld 2019 fanns nästan 5 000 åskådare på plats och firade med laget.

Men Luleåspelarna hyllade publiken genom att först åka mot ståplatsläktaren, draperad i en jättelik klubbflagga, och sedan på Nordins initiativ ta ett ärevarv inför tomma läktare.

– Vi föreställde oss att det var som vanligt, men det är något som fattas här inne. Så enkelt är det. Men de finns med oss i våra hjärtan, säger Nordin om supportrarna.

De visade också sitt stöd hemifrån. Luleå sålde nästan 5 000 "soffbiljetter" och drog in 230 000 kronor.

"Utmanande år"

I stället bar hon med sig minnesbilderna från tidigare guld, framför allt 2019.

– Det var helt otroligt, det är den atmosfären och euforin man vill åt. Förhoppningsvis kommer det tillbaka till något normalt. Det har varit ett utmanande år för oss alla. Inte minst för de som sitter hemma och följer sina favoritlag och favoritspelare, säger hon.

Emma Nordin, landslagsforwarden som öser in poäng, tog sitt fjärde SM-guld med Luleå och vann sitt första med moderklubben Modo 2012 – också då mot Brynäs. Även Johanna Fällman, den tuffa landslagsbacken, tog sitt femte guld.

– Man blir aldrig trött på guld, säger Nordin som stannade på nio poäng, två mål och sju assist, i det här slutspelet.

Petra Nieminen avgjorde efter 7.52 av förlängningen och Luleå tog hem SM-guldet efter tre raka finalsegrar.

TT: Känslan?

– Jag vet knappt, det gick så fort, jag bara exploderade inombords, säger hon.

Viktig OS-kugge

Emma Nordin har utgående kontrakt och har de senaste åren haft en del trubbel med ryggen. Hon låter sugen på att fortsätta – men frågan är om hennes kropp vill det.

Hon är också en viktig kugge i Damkronorna och förbundskapten Ulf Lundberg vill gärna ha med henne nästa säsong. Först i OS-kvalet (som ska avgöras i Luleå) i november och sedan i B-VM då landslaget ska tillbaka till A-gruppen.

– Nu ska jag försöka njuta av det här, vara i stunden, men jag hoppas på det. Jag älskar ishockey, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!