Tre Kronors förre guldtränare – som ledde ishockeylandslaget till två raka VM-guld 2017 och 2018 – sitter på ett hotell i VM-staden Tammerfors och pratar om mardrömstiden vintern och våren 2019.
Nu har Grace mått bra en längre tid och familjen har precis flyttat till Finlands tredje största stad där Grönborg har skrivit treårskontrakt med mästarlaget Tappara.
Men där och då vändes livet upp och ned.
Familjen Grönborgs yngsta dotter föddes med den ovanliga sjukdomen laryngomalaci som innebär att andningen försvåras. Nattetid drabbades hon av andningsstopp och föräldrarna – Rikard och hans amerikanska fru Dawnie – var då tvungna att väcka henne för att hon skulle andas igen.
Det är en sjukdom som försvinner med tiden.
"Svart hål"
Men så drabbades Grace av kramper och vid en utredning fick föräldrarna reda på att det i värsta fall kunde leda till bestående men i form av hjärnskador och ett liv i rullstol.
– Det kallades för baby seizure (infantila spasmer) och det var ingen bra diagnos att få. Men det var många frågetecken och vi skulle vänta och se. Men när man får en sån diagnos tror man alltid det värsta. Det var som att dras ned i ett svart hål, säger han.
Efter VM flyttade familjen till Schweiz där Rikard Grönborg blev tränare i storklubben ZSC Lions från Zürich. Ett jobb han fick sparken från i december i fjol. I Schweiz kom läkarna fram till en annan diagnos och att spasmerna skulle gå över med tiden och inte ge bestående men.
– Nu har vi inte sett dem på länge så det ser bra ut, säger Grönborg om yngsta dottern som fyller fem år i augusti.
"Kände sig maktlös"
Men under de ovissa månaderna var det en mardröm. Samtidigt skulle Grönborg avsluta sin förbundskaptenstid med att försöka jaga ett tredje raka guld med Tre Kronor i VM i Slovakien. Det slutade med ett bittert kvartsfinaluttåg mot Finland.
– Många har gått igenom skit i sina liv, men det var tufft. Man kände sig så maktlös och hon var bara ett år gammal. Och så ska man ned på sin sista VM-turnering och tänker att man ska njuta och göra något riktigt bra ihop, men det blev inte mycket av njutningen, säger han.
Under intervjun kommer folk fram och önskar Grönborg välkommen och lycka till. Bland annat förre Modo- och Moratränaren Harri Rindell.
Tappara vann den här säsongen både Champions Hockey League och blev finländska mästare för andra året i rad.
TT: Vad lockade med Tappara?
– Nyfikenheten varför de är så bra, vad som gör organisationen så framgångsrik och för att testa något nytt. Det är en utmaning att vara förste utländske coachen i ligan sedan 2008 och ta hand om det bästa laget, säger Grönborg som är gästexpert i finländsk tv under VM.
Kan lämna för NHL
Grönborg har också en NHL-klausul i kontraktet, han kan lämna om rätt erbjudande kommer.
Efter de två VM-gulden blev han ett hett namn i Nordamerika och Grönborg var i USA och gästföreläste för NHL-tränarna vid några tillfällen.
Under åren i Schweiz har det rapporterats att han varit aktuell för både San Jose och Buffalo.
– Ja, jag har blivit intervjuad av NHL-klubbar. Det har funnits intresse, men jag kan få mer intresse här för här finns unga talanger som NHL-klubbarna hela tiden tittar på. Gör jag ett bra jobb med dem och med klubben så tror jag att jag är mer i NHL-loopen här än i Schweiz, säger han.
Så drömmen om att bli förste svenske huvudtränare i NHL lever fortfarande.
Men det är konservativt i NHL och europeiska tränare är sällsynt. Det är han medveten om så till den milda grad att han själv lägger fram siffrorna:
– Senaste elva åren har 60 olika personer varit huvudtränare i NHL, men ingen av dem europé, säger han.
TT: Men du tror ändå inte det är omöjligt?
– Ingenting är omöjligt. Det finns många, många bra coacher här i Europa och jag tror NHL kan göra sig en tjänst och komma över och scouta coacher likväl som spelare. Sedan är det kulturella skillnader, men då kanske man ligger i framkant och gör något annorlunda som NHL-klubb, säger han.