"En blandning av smartness och flyt"

När han gör sitt första skift i Västerviks IK:s match mot Mora på tisdagskvällen blir Erik Gustafsson historisk som den spelare som representerat Västerviks IK i flest matcher, 385 stycken. Sporten har träffat rekordmannen Gustafsson.

På tisdagen gör Erik Gustafsson sin 385:e match för Västervik och blir då den spelare med flest matcher i klubbens historia.

På tisdagen gör Erik Gustafsson sin 385:e match för Västervik och blir då den spelare med flest matcher i klubbens historia.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2021-10-19 12:00

Först lite historik: Gustafsson kom till VIK inför säsongen 2014/15. Det blev kval mot Hockeyallsvenskan och avancemang säsongen efter. Den storyn kan ni. Spola fram fem-sex år så har i stort sett hela den framgångsrika upplagan bytts ut. Kvar (tillbaka) är Victor Öhman. Och Erik Gustafsson.

– 385 matcher är många. Det har rullat på...säger han inledningsvis.

– Det är inget mål jag haft utan det har blivit så. Nu när man är mitt uppe i säsong så är man så inställd på att ta en match i taget men det är klart att det är en rolig grej som förmodligen blir större när man lagt av.

undefined
Erik Gustafsson hyllades för sin 300:e match i VIK-tröjan för nästan två år sedan.

Under sina år i VIK har backen, numera också lagkaptenen, varit väldigt förskonad från skador. Han missade tre matcher som en försiktighetsåtgärd under slutskedet av grundserien i fjol, var utlånad en sväng till Vimmerby året dessförinnan och avstängd i tre matcher året innan det. Annars är Gustafsson i stort sett alltid på plats. Korvgrillning, träning eller match spelar ingen roll.

– Det handlar om en blandning av smartness och lite flyt, tror jag. Jag har en hyfsat smart spelstil där jag är beredd på att det kommer att smälla, då brukar det oftast gå bra. Sen har jag inte haft några allvarligare skador heller, som tur är.

Lagkapten har han varit sedan januari. Utanför isen har han varit en ledande figur klart längre än så.

– Ja, jag har väl alltid tagit ett ganska stort ansvar. Det handlar om att hjälpa nyförvärv med allt från sängkläder till mobilabonnemang. Jag försöker ställa upp där det behövs.

Mobilabonnemang?

– Nordamerikanerna har inga svenska personnummer så de kan inte stå på några avtal. Då står jag på dem så betalar de mig istället.

Har det varit några problem?

– Nej, alla har skött sig. Vi har haft lite problem med parkeringar, de kan ha lite svårt att förstå typ om parkeringen ska städas vissa veckor och sådär, det är mest sånt man får förklara för dem.

undefined
Här är Gustafsson bredvid fjolårets succéback Michael Kapla. Amerikanen får plats i Gustafssons all-star team.

Tränarbytet, ja. Till den här säsongen ersattes Mattias Karlin av Martin Gudmundsson. Ett skifte Gustafsson välkomnar.

– Absolut inget ont om Karlin, vi gjorde bra resultat och det var roliga år. För egen del var det bra för att få lite nytändning. Det är ganska lätt hänt att allting blir som vanligt och åren rullar på. Nu fick vi in en ny tränare med nya ögon, nya sätt att se saker och ting, som inte bara ser den spelaren man varit utan ser att det går att utvecklas fortfarande.

Tycker du att du utvecklas fortfarande?

– Ja. Backspelet ser annorlunda ut nu mot när jag kom upp. De unga grabbarna i laget har helt andra skills än mig och där kan vi äldre lära mycket. Samtidigt kan de lära mycket av oss när det gäller att veta vad det handlar om, att värdesätta ett bra grundspel och att inte forcera saker. Sen har jag alltid haft den defensiva rollen och det är där jag är bäst.

Av de 385 matcher har 253 spelats i Hockeyallsvenskan. En tillvaro Gustafsson trivs med.

– Man gör inte så mycket annat den här tiden på året än att förbereda sig för nästa match. Man ser fram emot den och mot juluppehållet då man får någon dag ledigt. Nej då, det är fantastiskt att jag får möjlighet att göra något jag drömde om som barn. Det är tufft men roligt. Just nu känns kroppen fräsch och jag vill fortsätta nåt eller några år till. Att göra en säsong i nya arenan hade varit häftigt.

undefined
Daniel Marmenlind klappas om av Oskar Drugge och Erik Gustafsson efter premiärsegern på Hovet förra säsongen.

Gustafsson har redan börjat fundera och planera för ett liv efter karriären. Parallellt med sommarträningen har han de tre senaste somrarna jobbat för Västerviks-företaget Glasmästarn.

– Det passar mig att få skapa saker, vara med och bygga. Jag är ganska rastlös av mig som person så det är bra att jag får hålla igång. Det fanns en öppning hos dem och de har varit jättebra på att skräddarsy det så jag kan sköta mig träning. Det är alltid bra att ha en plan för vad man ska göra efter karriären. Alla är inte som Jaromir Jagr och spelar hockey tills de är 50, absolut inte jag.

undefined
Erik Gustafsson är inne på sin åttonde säsong i VIK-dressen.

Utanför isen är det många som hälsar och snackar med Gustafsson. Har är välkänd i många olika kretsar i stan och har gott om vänner utanför Plivit-väggarna.

– Jag har ju varit här i åtta år nu och levt här hela mitt vuxna liv. Det är viktigt för mig att ha folk utanför hockeyn också. Sen att folk kommer fram och snackar är bara kul, de är intresserade av VIK Hockey och då får man ställa upp, även om det tar lite längre tid att handla...

Gustafssons VIK-femma

Målvakt: Daniel Marmenlind

"Vi har inte haft en bättre målvakt under mina år här. Han var fenomenal"

Backar: Erik Gustafsson och Michael Kapla

"Kapla var på en egen nivå till och med mot Timrå i slutspelet"

Forwards: Joacim Hedblad, Dan Pettersson och Victor Öhman

"De har betytt så mycket för VIK under många år på olika sätt. Petterssons sätt att vara en ledare sticker ut hos mig"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!