Hallam hyllas: "Kan göra mycket nytta"

Sam Hallam tar över som förbundskapten för Tre Kronor efter säsongen. Valet hyllas av Växjös landslagsforward Pontus Holmberg. –Jag har haft honom i fyra år och vet vilken bra tränare han är, säger Holmberg efter Växjös straffseger borta mot Djurgården, 3–2.

Sam Hallam i fokus.

Sam Hallam i fokus.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2021-12-09 21:30

Efter en lång och intensiv dag kunde Hallam sätta punkt med en seger.

Men det var nästan så att han bad om ursäkt över vinsten.

Växjös sena kvittering kom nämligen efter en utvisning som till och med gästerna tyckte var felaktig.

– Vi är jätteglada för segern men ödmjuka över en möjlighet vi kanske inte förtjänade. Det är en felbedömning, säger Hallam om utvisningen på Djurgårdens Sebastian Strandberg.

I det efterföljande numerära överläget, och med målvakten utplockad, kvitterade Växjö till 2–2 efter 18.39 av tredje perioden. Tobias Rieder kunde från nära håll slå in Pontus Holmbergs perfekta passning.

"Tur med domslut"

Sedan avgjorde Glenn Gustafsson i straffläggningen med sitt andra mål för kvällen.

– Vi har lite tur med ett domslut som gör att vi kan kvittera. Så vi är väldigt tacksamma över två poäng, säger Pontus Holmberg.

Växjöforwarden åker i nästa vecka med Tre Kronor till Channel One Cup i Moskva. Holmberg, utlånad av Toronto till Växjö den här säsongen, är frekvent med i landslaget och hyllar beslutet att Sam Hallam blir Johan Garpenlövs ersättare från och med nästa säsong.

Han är inte överraskad.

– Man har sett lite att det är på gång och visste att hans kontrakt gick ut, så det kom inte som någon jättechock. Vi fick veta det i morse lite före alla andra. Det är häftigt, säger Holmberg.

"Otroligt hockeyöga"

TT: På vilket sätt är han bra?

– På många sätt, han är förstående och har ett otroligt hockeyöga. Så han kan göra mycket nytta, säger Holmberg.

Sam Hallam har haft stora framgångar med Växjö där han varit ända sedan klubbens andra SHL-säsong, 2012-13.

I våras bärgades det tredje SM-guldet sedan 2015.

– Det är klart att det är ett tapp för Växjö. Han har varit här länge och är en trygghet för många, säger Pontus Holmberg.

Växjö tog tredje raka segern tack vare den sena vändningen.

Hallam själv hade svårt att sammanfatta dagen, men säger att det inte var svårt att avsluta en hektisk dag med match. Tre Kronor-jobbet offentliggjordes vid lunchtid och sedan tog sig Hallam till Svenska ishockeyförbundet för att göra intervjuer.

– Vi hade vårt matchmöte i morse, jag bara avslutade det mötet med att berätta vad jag skulle göra de kommande timmarna. Sedan hann jag vila på hotellet. Det är inte en vanlig dag, men det var inga problem, säger 42-årige Hallam.

TT: Har din telefon gått varm?

– Jag har en del att svara på, absolut, men jag har sex timmar på bussen hem nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!