Halsskydd ”en självklarhet”

Den tragiska olyckan i Storbritannien var en väckarklocka. Men halsskyddet var en självklarhet redan innan Adam Johnson miste livet. –Många har varit med om situationer när det har varit nära att gå illa, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson.

Färjestads Linus Johansson och Michael Lindqvist bär halsskydd för att inte skadas av vassa skridskoskenor.

Färjestads Linus Johansson och Michael Lindqvist bär halsskydd för att inte skadas av vassa skridskoskenor.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2023-11-03 05:45

Diskussionen om halsskydd inom ishockeyn har tagit ny fart i och med olyckan i den brittiska ligan i lördags då amerikanen Adam Johnson, som spelade i Malmö säsongen 2020-21, avled efter att ha träffats av en skridskoskena mot halsen.

– Det är supertragiskt. Och jobbigt, säger Färjestads lagkapten Linus Johansson.

Spelarna i SHL-mötet mellan Karlstadlaget och Luleå bar Adam Johnsons nummer 47 på hjälmarna under den första fulla omgången efter dödsolyckan.

– Det blir en ”reminder” om att man inte ska vika ned det, om att man ska ha det på alla träningar, på matchvärmningarna. säger Linus Johansson.

Trio bötfälld

Även svensk ishockey har drabbats av dödsfall till följd av liknande olyckor. Ungdomsspelaren Fredrik Malm från Arvika dog under en match 1985 och tio år senare avled Moraspelaren Bengt Åkerblom i samband med en träningsmatch mot Brynäs.

I Sverige har det varit obligatoriskt med halsskydd sedan 1996, men det är inte helt ovanligt att spelarna bryter mot regeln. Linus Johansson berättar att det kan vara obekvämt att bära skyddet som det är tänkt, att man kan få känslan att man inte får luft.

För tre säsonger sedan utdömdes över 30 straff för brott mot utrustningskraven och så sent som i veckans omgång av hockeyallsvenskan anmäldes fyra spelare för att ha spelat utan halsskydd.

Tre av dem har dömts till böter.

– Hade de inte skydd? Det vore konstigt. Vi ska ha det och man får ju böter om man inte har det. Alla i Färjestad har haft det i alla matcher. Det är en självklarhet, säger Linus Johansson.

Vassa skenor

Luleås Jonas Berglund håller med. Det är bra att det finns en regel om att alla ska bära halsskydd.

– Det går så fort där ute och skenorna är väldigt vassa. Det är ju för vår säkerhet regeln finns, säger han.

Även Berglund reagerade starkt på helgens tragiska nyhet.

– Det är hemskt, otäckt. Jag tror att alla som spelar ishockey reagerar så. Och det blir en väckarklocka. Om att ha skyddet varje gång. På match och på träning.

Samtidigt går det inte att åka runt och tänka på vad som kan hända.

– Nej, man får ta på sig skyddet men när det är match är det pucken som gäller, säger Jonas Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!