Han är ljuset i Södertäljes mörker

I våras vann Södertälje kvalserien till Allsvenskan. Västervik blev tvåa. Säsongen i Hockeyallsvenskan har blivit helt olika för lagen; VIK har vuxit ut till ett topplag som jagar en SHL-plats medan SSK kämpar för sin allsvenska status. I kväll möts de i Scaniarinken. – Västervik har verkligen fått ihop det. De spelar en mycket fartfylld hockey och är svårstoppade, säger SSK:s målkung Anton Holm.

Anton Holm producerar massor av poäng.

Anton Holm producerar massor av poäng.

Foto: Viktor Allvin

Ishockey2016-12-29 11:00

Glädjeämnena har inte varit många för Södertäljes supportrar den här säsongen. Laget sladdar i tabellen, under kvalstrecket, och det har så här långt bara blivit sju segrar på 30 omgångar.

Men det finns i alla fall en sak som får mungiporna att peka uppåt på de luttrade SSK-fansen; Anton Holm. 26-åringen har öst in mål och toppar Hockeyallsvenskans målliga tillsammans med Vita Hästens Rickard Palmberg.

Båda har gjort 19 mål – och Anton Holm har därmed på egen hand gjort i stort sett en tredjedel av Södertäljes mål i serien.

– Det har gått bra för egen del, det är jag nöjd med, men det är ju en klen tröst när det går så dåligt för laget, säger han.

Varför går det så dåligt för SSK?

– Vi har en oerfaren trupp som har slarvat en hel del. Vi måste lära oss det allsvenska spelet och inte bjuda motståndarna på en massa chanser.

Kan Västervik sätta ”ryggsäck” på Anton Holm i Scaniarinken i kväll så är mycket vunnet, för Nacka-killen är i absolut toppform och gjorde tre av lagets mål i den senaste 5-1-segern borta mot Björklöven.

– Vi har två raka segrar nu och för första gången på länge så hade vi lite medstuds mot Björklöven, vi får hoppas att vi kan bygga vidare på det här och klättra i tabellen, säger han. VIK har vunnit båda Västervik har vunnit båda mötena mot Södertälje den här säsongen; 3-1 borta och 2-0 hemma.

– Vi har haft det tufft mot Västervik. De spelar med jäkligt hög fart och är samspelta, det vill till att vi gör en bra match om vi ska ha chans att ta poäng, säger Holm.

Västerviks tränare Mattias Karlin är imponerad av Anton Holms målform den här säsongen, men tänker inte sätta ”ryggsäck” på målskytten.

– Vi vet vad vi har att vänta oss av SSK. Det är ett bra lag och vi underskattar dom givetvis inte bara för att de ligger i botten av tabellen, det skiljer så lite mellan toppen och botten av den här serien, säger han.

Fröshaug avstängd Västervik kommer till spel utan Mats Fröshaug. Norrmannen åkte på ett match penalty för en huvudtackling på Erik Flood i 2-3-förlusten senast mot Mora och är därmed automatiskt avstängd minst en match. Besked om eventuellt längre avstängning kommer från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd i dag, torsdag.

– Jörgen Karterud går in och tar Fröshaugs plats i tredjelinan och Viktor Lindell tar Karteruds plats i fjärdelinan, bekräftar Karlin.

VIK vaskar dessutom om i backparen litegrann och Ludvig Engsund ersätter Jonas Fransson i målet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!