Här är bakgrunden till Vimmerbys pengasuccé

Vimmerby Hockey har presenterat ett plusresultat på 855 000 kronor. Det är nytt rekord – med bred marginal. En närmare titt på bokslutet visar att det är klubbens lyckade värvningar de senaste säsongerna som ligger bakom den ekonomiska succén.

Succélaget från 2018/19 ligger bakom Vimmerby Hockeys rekordresultat på 855 000 kronor. Fem spelare värvades till klubbar högre upp, vilket gav VH viktiga utbildningspengar.

Succélaget från 2018/19 ligger bakom Vimmerby Hockeys rekordresultat på 855 000 kronor. Fem spelare värvades till klubbar högre upp, vilket gav VH viktiga utbildningspengar.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2020-06-20 14:00

Tack vare ökade sponsorintäkter och sportsliga framgångar har Vimmerby Hockey byggt upp en stabil ekonomi. Med 1,5 miljoner kronor i eget kapital är VH numera en av Hockeyettans mest välmående föreningar.

– Det skapar en trygghet för spelarna, de anställda och alla som jobbar runt föreningen. Med ett starkt eget kapital kan vi jobba långsiktigt och strategiskt, utan att minsta torva stjälper hela föreningen, sa Vimmerbys ordförande Marcus Samuelsson efter årsmötet i tisdags kväll.

Nu kan Sporten berätta varför just det senaste verksamhetsåret blev en ekonomisk fullträff för Vimmerby Hockey. Mer sponsorpengar och ökade publikintäkter i all ära – det var en annan detalj som fick resultatet att skjuta i höjden.

Efter Vimmerbys bittra kvalförlust mot Kristianstad, i mars 2019, var det fem spelare som värvades till klubbar högre upp i seriesystemet. Pontus Näsén och Hampus Harlestam gick till den nyblivna SHL-klubben IK Oskarshamn, Måns Carlsson till Mora IK, Pontus Johansson till Almtuna IS och Ludvig Jardeskog till Karlskrona HK.

Tunga tapp, förstås.

Men det gav klirr i kassan.

– Det var första säsongen som klubbarna i Hockeyettan fick utbildningspengar när de tappade spelare uppåt. För oss innebar det en betydande summa, säger Anders Kostenius, vice ordförande i Vimmerby Hockey.

Hur mycket pengar handlade det om?

– Uppåt en halv miljon kronor. Utan de pengarna hade plusresultatet snarare landat kring 300 000 kronor, i linje med budget. Nu fick vi en extraordinär intäkt som vi inte hade räknat med. Det var självklart glädjande.

Har ni fått några pengar tidigare, när spelare som exempelvis Jesper Kokkonen och Markus Modigs gått till Hockeyallsvenskan?

– Nej, inte en krona. Det har inte funnits något sådant avtal tidigare. Däremot har vi fått utbildningspengar för en del juniorspelare som har gått på hockeygymnasium på andra orter och tagit sig uppåt den vägen. Men det har inte varit så betydande summor. Det har varit någon spelare då och då.

undefined
Både sportsligt och ekonomiskt var värvningen av Pontus Näsén klockren. Han kom från IFK Arboga.

Enkelt förklarat får Vimmerby Hockey 45 000 kronor om en spelare går till en klubb i Hockeyallsvenskan. I SHL är utbildningspengarna betydligt större.

– Jag vet inte exakt hur avtalet är uppbyggt, men för oss var det bra att både Näsén och Harlestam gick raka vägen till SHL. Dessutom fick vi pengar för någon juniorspelare, säger Anders Kostenius.

Han tillägger:

– Det går aldrig budgetera med några utbildningspengar, utan det är bara en bonus. Just det här året var vi extra lyckosamma.

Under årets Silly Season har Vimmerby Hockey bara tappat en spelare till Hockeyallsvenskan (Roman Semjonovs till Tingsryd). Det ger alltså 45 000 kronor.

– Det visar hur svårt det är att förutse hur mycket utbildningspengar det blir. Vi kanske hade trott på tre-fyra spelare till Hockeyallsvenskan i år. Nu har många stannat kvar istället, vilket också är glädjande.

– Som sagt: det här är ingenting som vi budgeterar med. Däremot är det en smart strategi att satsa på unga och duktiga spelare som vill uppåt i karriären. Det kan ge utdelning både sportsligt och ekonomiskt.

undefined
Klubben har ett eget kapital på 1,5 miljoner kronor.

Efter det senaste rekordresultatet gör sig nu Vimmerby Hockey redo för tuffare tider, på grund av den rådande coronapandemin.

I Hockeyettan har seriepremiären skjutits upp i drygt två veckor, till den 4 oktober, för att optimera chanserna att spela inför publik.

– Vi vet inte mer än så. I nuläget är det mycket gissande, säger Anders Kostenius.

Vad skulle det betyda ekonomiskt om ni tvingas spela utan publik?

– Sett över en hel säsong skulle det handla om 500 000–800 000 kronor i förlorade publikintäkter. Det är omöjligt att hämta hem de pengarna på annat håll, även om tv-sändningarna skulle gå upp rejält. Det scenariot är inte så lockande. Vi kan bara hålla tummarna för att coronaläget förbättras, så att det kommer ett positivt publikbesked efter sommaren.

Den färska budgeten för det kommande verksamhetsåret pekar mot ett plusresultat på 200 000 kronor. Klubbens ordförande Marcus Samuelsson säger så här:

– Vi har lagt en budget som vi tror på, men det finns också en plan för hur vi ska kunna dra i kostnaderna om det behövs. Budgeten blir ett levande verktyg. Det kan bli ett jättetufft år, där resultatet nog kommer ligga runt noll.

Anders Kostenius:

– Det är jätteviktigt att vi tar hand om den här stabila grunden som vi har byggt upp de senaste åren. Vi tänker inte sprida pengar omkring oss. Så jobbar inte vi.

De lämnade – så gick det

Pontus Näsén. Har fått blandade betyg i Oskarshamn. Nye tränaren Martin Filander har sagt att han tror på Näsén nästa säsong.

Hampus Harlestam. Fick aldrig chansen i IKO. Lånades ut till Almtuna, där han så småningom skrev på ett tvåårskontrakt.

Måns Carlsson. Okej säsong i Mora, men inte mer än så. 13 poäng på 52 matcher.

Pontus Johansson. Hade det tungt i Almtuna. Är klar för Boden i Hockeyettan.

Ludvig Jardeskog. Stabil insats i Karskrona. Har kontrakt även nästa säsong, men vad händer med KHK? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!