Det gäller inför Allettan: "Positivt med fler matcher"

Allettan närmar sig med stormsteg. 5 december drar den igång och vi reder ut vilka förutsättningar som gäller för Vimmerby Hockey framöver. "Det är positivt med fler tuffa och täta matcher", säger klubbchefen Morgan Persson.

Vimmerby Hockey slåss om seriesegern med tre omgångar kvar av grundserien. Sportchefen Morgan Persson tycker det är viktigt att nå den.

Vimmerby Hockey slåss om seriesegern med tre omgångar kvar av grundserien. Sportchefen Morgan Persson tycker det är viktigt att nå den.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-11-16 16:00

Hockeyettan bantades från 47 till 40 lag inför säsongen så det blev fyra grundserier med tio lag i varje. I den södra har Vimmerby tillsammans med Kalmar och Karlskrona redan säkrat avancemang till Allettan. Nybro som VH möter på onsdagen hemma är också på god väg och den femte och sista platsen har Dalen, men de hotas av flera lag under strecket.

– Det är alltid skönt att säkra avancemang till Allettan i god tid. Vi har chans att vinna serien och det tycker jag är viktigt att vi går för. Det är alltid en fjäder i hatten och i den här branschen gäller det att visa att man vill vinna till varje pris, säger Morgan Persson.

Innebär en serieseger någon fördel sportsligt?

– Det skulle möjligen vara så att man kan fördel av en extra hemmamatch i Allettan i så fall. Det har varit prat om det, men vi får se hur det blir när serierna lottas.

Vad det gäller motstånd i Allettan för VH i övrigt så brukar lag från den södra serien få möta lag från den västra serien i första hand. Där är Mariestad och Surahammar klara och Forshaga, Borlänge samt Skövde har övriga platser. Det kan bli aktuellt att Borlänge och Surahammar eller Forshaga hamnar i den norra Allettan och ersätts i den södra av Huddinge och Väsby i så fall.

När det kommer till Allettan så har den tidigare startat efter jul. Nu blir det seriestart den 5 december redan och antalet matcher utökas från 18 till 27.

– Det blir kul med nio matcher extra i Allettan. Vi vill spela mycket och särskilt tuffa och täta matcher mot de bästa lagen. Det är det som utvecklar spelarna, säger Morgan Persson.

I Allettan är förutsättningarna att seriesegrarna och tvåorna går direkt till semifinal i Hockeyettan slutspel. Lag 3-8 från respektive serie går till kvartsfinal. Lag 9-10 klart för spel i ATG Hockeyettan 22/23. 

– Det är ganska generösa villkor och det är bra att man slipper kvartsfinalen som etta och tvåa i serien, även om det inte alltid är en fördel att få en vila. En del tycker att det är bättre att vara igång.

Det som gäller för Vårettan är följande: Lag 6-10 i respektive grundserie delas in geografiskt i två vår-ettor, norra och södra. Tio lag i respektive serie och 18 omgångar spelas. Seriesegrarna går direkt till kvartsfinal. Lag 2-3 i respektive serie till Play-in för kvartsfinalspel.

Lag 4-6 i respektive serie blir klara för ATG Hockeyettan 22/23. Lag 7-10 i respektive serie till fyra kvalserier, de åtta lagen från Hockeyettan delas in geografiskt. I kvalserierna deltar också 16 lag från division två. Sex lag deltar i varje kvalserie, ettan och tvåan kvalificerat för spel i ATG Hockeyettan 22/23.

När det gäller Hockeyettans slutspel så mynnar det ut i en kvalserie dit de sex segrande lagen i semifinalerna är kvalificerade. Den avgörs med tio omgångar och seriesegraren tar sig upp till Hockeyallsvenskan 22/23.

– Förra säsongen var det fyra lag i kvalserien och nu blir det sex stycken istället. Det är en bra förändring som ger fler lag möjligheten att ta sig upp.

Hur ser du på att det bara är ett lag som går upp av 40 till slut?

– Det är tuffa förutsättningar och visst hade vi klubbar i Hockeyettan hellre sett att de två bästa i kvalserien gick upp. Vi har inte så mycket att säga till om i en sådan fråga utan får rätta oss efter besluten som tas högre upp.

Morgan Persson, sportchef i Vimmerby Hockey.
Morgan Persson, sportchef i Vimmerby Hockey.
Hockeyettan Södra

1 Kalmar HC 10 33 p (+29)

2 Vimmerby HC 33 p (+25)

3 Karlskrona HK 30 p (+22)

4 Nybro Vikings IF 28 p (+12)

5 HC Dalen 21 p (-3)

---------------------------------------------

6 Mörrums GoIS 20 p (-8)

7 KRIF Hockey 18 p (-10)

8 Halmstad HC 17 p (0)

9 Tranås AIF 16 p (-22)

10 Hanhals IF 9 p (-45)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!