Sylvegård: "Jag gillar att utmana mig själv"

Ibland går det snabbt i hockeyns värld. I början på förra veckan fick Hampus Sylvegård frågan om att ta över som huvudtränare för Vimmerby Hockey. Idag presenterades han. "Jag triggas av utmaningen", säger 25-åringen.

25-åriga Hampus Sylvegård är Vimmerby Hockeys nya huvudtränare.

25-åriga Hampus Sylvegård är Vimmerby Hockeys nya huvudtränare.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2022-06-03 11:30

Vimmerby Hockey har hittat sin nya tränare inför den kommande säsongen. 

Processen pågick ett tag – men när Hampus Sylvegårds namn kopplades in var det snabba puckar. 

– Det kom lite som en blixt från klar himmel, haha. Det gick otroligt snabbt, säger han och fortsätter:

– Pelle (Johansson, sportchef) kontaktade mig i början av förra veckan, så det var snabba beslut. 

Efternamnet Sylvegård klingar säkerligen bekant. Bröderna Marcus och Emil spelar båda i SHL-laget Malmö Redhawks. Dessutom är pappa Patrik VD för klubben.

För Hampus är det däremot taktiktavlan som gäller. Det ska sägas att han är ung och oerfaren, åtminstone på seniornivå. Huvuduppdraget i VH blir hans allra första på seniornivå. Tidigare har han varit assisterande tränare för Redhawks U16-lag samt huvudtränare för Vännäs HC:s J18-killar. Förra säsongen klev han upp och var assisterande i seniorlaget i Vännäs, som spelar i Hockeyettan.

– Jag vet att jag fortfarande är ung. Men jag vet också att det finns folk i föreningen som kan hjälpa till och en hel del spelare som spelat på en bra nivå tidigare. Det ska vara prestigelöst och ibland kan spelare sitta på bättre lösningar än en själv. Jag ser inga problem med det, säger Hampus Sylvegård.

Vilken typ av hockey kan vi förvänta oss av Vimmerby Hockey?

– Högenergisk hockey. Sen ska det så klart finnas struktur och linjer man följer. Kreativiteten ska alltid finnas där tillsammans med en form av frihet. Givetvis ska vi sätta oss ner och diskutera det här närmare längre fram, så att spelarna också får säga sitt.

Vad var till slut avgörande när du bestämde dig för att tacka ja till VH?

– Jag kände ett förtroende för Pelle och han ingav ett lugn. Sen pratade jag även med några av spelarna i laget och fick en bra känsla. Det är viktigt att det känns rätt för dem också. Samtidigt triggas jag av utmaningen och även om det är ett stort steg så gillar jag att utmana mig själv. Södra serien är en riktigt bra serie och Vimmerby är en bra klubb, som nästan alltid tar sig till Allettan och slutspel.

Sportchefen Pelle Johansson har varit tydlig med att Vimmerby Hockey 2022/2023 kommer att lägga fokus på unga och utvecklingsbara spelare. Samtidigt har man kvar ett par rutinerade lirare, så som Jakob Karlsson och Anton Carlsson.

Hur ser du på det?

– Det är nästan det enda jag hållit på med, att utveckla unga spelare. Självklart blir det mer resultatbaserat nu, men jag kommer givetvis jobba med grabbarna från de egna leden också. Det är viktigt. Vimmerby är ett lag som varit väldigt bra på att skicka vidare spelare uppåt, så det verkar finnas en bra miljö. Vad jag förstått så är det en hockeytokig ort, vilket är roligt, säger Sylvegård.

Vem som blir assisterande tränare i VH är ännu inte klart.

– Vi håller på att bolla lite namn men har inte kommit längre än så. Allt gick väldigt snabbt nu, så det kommer lösa sig framöver.

Hampus Sylvegård flyttar från Malmö till Vimmerby i början av juli.

Klara spelare för VH inför 2022/2023:

Målvakter: Robin Christoffersson, Scott Hector

Backar: Adam Lindblad, William Dageryd, Johan Norberg, Oskar Lindgren

Forwards: Anton Carlsson, Olle Söderlund, Ludvig Vännström, Jakob Karlsson, Eddie Levin, Charlie Björklund, Hugo Ollila

Hampus Sylvegård ser fram emot utmaningen: "Södra serien är en riktigt bra serie och Vimmerby är en bra klubb".
Hampus Sylvegård ser fram emot utmaningen: "Södra serien är en riktigt bra serie och Vimmerby är en bra klubb".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!