Nyförvärvet Fredriksson om VH: "Spelar en hockey som passar mig"

Från Linköping. Till Luleå och Boden. Nästa anhalt Vimmerby. Det blir det för den 20-årige backen Alexander Fredriksson som är VH:s senaste nyförvärv. "Jag fick upp ögonen för laget under kvalserien och ser fram emot att få chansen att spela med dem", säger han.

Alexander Fredriksson avslutade säsongen med Boden i Hockeyettan där han skaffade sig nyttig erfarenhet av seniorhockey.

Alexander Fredriksson avslutade säsongen med Boden i Hockeyettan där han skaffade sig nyttig erfarenhet av seniorhockey.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2024-05-29 18:00

Linköpingskillen blir den åttonde backen i VH:s truppbygge inför debuten i Hockeyallsvenskan.

Hur kommer det sig att du valde VH?

– Jag fick ett väldigt bra intryck när jag pratade med representanter för klubben. VH:s sätt att spela med mycket puck passar mitt spel väldigt bra. Jag är inte så mycket för att spela i lag som bara chippar pucken sarg ut.

20-åringen är fostrad i Linköpings HC där han spelat från de yngsta pojklagen upp till J20. Säsongen 2022/2023 gjorde han 11 mål och 20 assist på 54 matcher med klubbens J20-lag. 

Förra säsongen gav han sig iväg på äventyr norrut.

– Det var mitt sista år som junior så jag kände att det var läge att prova på något nytt och flytta hemifrån. 

I Luleå stod backen för fem mål och 13 assist på 43 matcher i J20 Nationell. Han fick aldrig chansen att debutera i SHL, men tränade en del med Luleås A-trupp under säsongen.

I slutskedet av säsongen fick han ändå chansen att debutera på seniornivå. En utlåning till Boden i Hockeyettan började med succé. Fredriksson gjorde två mål och blev matchvinnare när Boden besegrade Örnsköldsvik hemma med 5–3.

– Det var väldigt lärorikt för mig att få känna på seniorhockeyn. Mitt spel i försvarszon utvecklades mycket av det.

Boden åkte sedermera ut mot Kalix i Hockeyettans slutspel. Alexander följde sedan kvalserien till Allsvenskan intensivt och det var den vägen som han fick upp ögonen för Vimmerby Hockey.

– De stod för en mäktig prestation som lyckades resa sig och ta hem kvalet trots att de åkte på ett par tuffa förluster i början. Därför var det inget svårt val att tacka ja när Vimmerby hörde av sig. Det ska bli väldigt roligt att vara en del av deras resa.

För stunden är Alexander Fredriksson tillbaka hemma i Linköping, men flyttlasset söderut är planerat att gå framåt augusti månad.

– Det ska bli kul att prova på lite som smålänning. Sedan är det ju bara tio mil hem också så det underlättar. Den närmaste tiden har jag har tänkt att åka ned och träna någon gång i veckan med laget för att få en chans att lära känna spelarna och komma in i gruppen.

Hur vill du beskriva dina egenskaper som back?

– Jag är inte så stor, bara 1,80 lång, så jag är mer offensivt lagd och bra på att hantera puck och skjuta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!