"Har inte direkt varit en räkmacka"

Det är dagen efter. Dagen efter avancemanget till Allettan. VH-tränaren Jeff Hällegard käkar räkor, en röra av något slag och ett ägg innan huvudmålet landar på hans bord. Det har varit en lång och periodvis jobbig process att nå målet: Allettan. – Det har inte direkt varit någon räkmacka, säger Hällegard passande nog och blickar ner mot maten.

KLARADE PRESSEN. Jeff Hällegard är nöjd med den utveckling Vimmerby Hockey haft den senaste tiden. För sjätte året i rad är VH nu klara för spel i Allettan.

KLARADE PRESSEN. Jeff Hällegard är nöjd med den utveckling Vimmerby Hockey haft den senaste tiden. För sjätte året i rad är VH nu klara för spel i Allettan.

Foto:

Ishockey2016-12-16 13:00

Det var i onsdags kväll allt ställdes på sin spets. Vinna eller försvinna.

I potten låg vidare spel i Allettan, eller i den mindre kittlande Fortsättningsserien.

För Vimmerby väntade en stenhård utmaning: serieledande Kristianstad på bortais.

”Inte jaga puck”

Seger och saken var biff. Förlust – och VH var tvingat att förlita sig till andra resultat.

Varför göra det? Med sig ner till Skåne hade Vimmerby en taktisk uträknad matchplan.

– Målsättningen var att inte jaga puck i anfallszon, utan krypa hem, plocka in centern mer i mitten, låta ytterforwards ta hand om kanterna och ligga mer centrerat med backarna. Vi hade bara tränat på det i två dagar, men skönt att det betalade sig.

Hällegard tar en tugga av maten på restaurangen där vi sitter. Han tittar med stadig blick och konstaterar belåtet att upphaussade Kristianstad hade stora problem med att hitta spelvägar in i Vimmerbys zon i första perioden – och stora delar av den sista.

Höga berg - djupa dalar

– Killarna gör det fantastiskt bra. Vi spelar disciplinerat, enkelt och gör vad vi ska. Det är det lagspel går ut på.
Så har det inte alltid varit under hösten. Det har spretat åt alla möjliga håll och prestationerna har varit därefter.

Det har varvats mellan höga berg och djupa dalar.

– Det har varit en lång och ganska extrem process, som jag nog inte varit med om tidigare. Det har varit åsikter hit och dit om olika saker. Tre spelare valde också att lämna laget. 

– Och jag ser en stor skillnad på hur det är idag, mot hur det var förr i tiden. Vissa har en felaktig självbild och många gånger är det mer fokus på jaget än laget. Jag och Eric (Karlsson, assisterande) har fått jobba hårt och attityden har också förändrats till det bättre.

”Allt för VH”

– I mitt civila arbete jobbar jag mycket med beteendeförändringar och i de första mötena finnas alltid ett visst motstånd. Det tar sin tid att komma till insikt, gå vidare och ta nästa steg. Som spelare måste man ha tänket att ”jag ska göra allt för Vimmerby Hockey och inte spela för mig själv”. Det är avgörande, säger Hällegard.

Ta jobbet varje dag

Han fortsätter:

– Jag kan tycka att det är för mycket jagande efter poäng och assist i dagens hockey. Det är inte antal poäng som karaktäriserar om man är en bra hockeyspelare eller inte. – Det finns så mycket andra faktorer. Om man är beredd att ”skita ner sig” varje dag, ta jobbet och ha en positiv attityd oavsett om man får göra fyra byten eller 15 i matcherna.

Efter en tung period har Vimmerby Hockey växt som lag den senaste månaden.

Det främsta beviset för det kom just i onsdags, mot Kristianstad.

Har du känt av pressen under hösten?

– Nä, det kan jag inte säga. Men visst har man hört snacket. Att jag skulle bli den första tränaren på sex år som inte tar laget till Allettan och så där. 

– Man kan säga att det har varit lärorikt och det är härligt när det är mycket engagemang. Det hade varit mycket värre om ingen skulle bry sig om hur det går. Jag och Eric har haft en bra samsyn i det vi gör. 

”Stärka oss”

– Jag tycker däremot att trycket på spelarna många gånger varit orättvis. Vi är ett ungt lag och det är ju inte så att de här killarna har 15 A-lagssäsonger bakom sig. På papperet har vi ett ganska likvärdigt lag med många andra. Det går inte begära att man ska ut vinna matcher på beställning och enkelt ta sig vidare till Allettan, men nu är vi där.

– Vi blev trea och går ut och slår både Troja och nu Kristianstad på bortaplan. Jag är övertygad om att det här kommer att stärka oss som grupp. Jag kan ju säga som så att bussresan hem från Kristianstad var ganska så glädjefylld...

Blåser på rejält

Allettan börjar 27 februari, då Vimmerby möter Mariestad. 

Ett nytt upplägg innebär att åtta av tio lag i Allettan får spela vidare efter det.

– Det blir en spännande utmaning. Nu har vi klarat av vårt första delmål och det känns otroligt skönt.

Hur väl känner du till lagen från den västra serien?

– Vi har ganska bra koll. Vi mötte både Skövde och Mariestad i träningsmatcher. Borlänge vet vi hur de spelar och i Kumla spelar ju Macke Modigs brorsa. 

– Som vi ser det blir Troja, Kristianstad och Borlänge storfavoriter. Nu kan vi smyga lite under radarn. Det kan nog passa oss bra.

Känner du ett behov att värva nya spelare?

– Om jag fick önska mig så skulle jag vilja ha in en tvåvägscenter med lite storlek som också skulle kunna spela ytterforward. Det är klart att vi har ögonen öppna, men vi har inget konkret på gång nu.

Hur förbereder ni er inför premiären i Allettan?

– Vi tränar fredag, har julfest på kvällen och så är vi lediga i helgen. Sedan blåser vi på ganska rejält innan vi tar julledigt ett par dagar. Grabbarna får köra egenträning i ett par dagar på hemmaplan. Det går inte att käka massa julskinka och klia sig i naveln. De måste köra på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!