Lagkaptenen: "Vi får en andra chans"

På tisdagen kom beskedet Västerviks IK väntat på sedan Vita Hästens konkursansökan i fredags. Man är officiellt tillbaka i Hockeyallsvenskan.

Erik Gustafsson i en match mot Vita Hästen.

Erik Gustafsson i en match mot Vita Hästen.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2023-04-04 12:46

Mindre än två veckor efter uttåget från Hockeyallsvenskan är Västerviks IK tillbaka. Detta via en friplats sedan rivalerna från Norrköping, Vita Hästen, begärt sig själva i konkurs till följd av sina ekonomiska problem. VIK:s lagkapten de senaste säsongerna, Erik Gustafsson, kommenterar beskedet.

– Jätteskönt, såklart, samtidigt som det sker på ett lustigt sätt.

VIK förlorade kvalspelet mot Tingsryd med 4–2 i matcher och en framtid i Hockeyettan väntade. Tills i fredags.

– Det har varit omöjligt att inte hänga med i turerna de senaste dagarna, jag har fått frågor lite överallt men inte haft fler svar än någon annan. Men det har inte gått att undvika.

Det var tidigare i vintras som Vita Hästen-ledningen flaggade för att de ekonomiska svårigheterna var tuffa men när beskedet om konkursansökan väl kom blev många överraskade över hur illa ställt det var.

– Det är klart att vi har pratat om det under säsongen, speciellt efter att det blev känt att några klubbar har problem med ekonomin. Men jag tycker inte att de här situationerna ska kunna uppstå, det måste vara färdigt redan innan säsongen drar igång. Det ska inte få komma som en chock för en hel förening, säger Gustafsson.

VIK har nästan implementerat i sin arbetsmodell att sälja spelare – och fått en del kritik från andra lags supportrar för det.

– Jag vet att vi har fått en del skit för det men när man ser det som händer Hästen nu så blir man glad att VIK som förening alltid tagit det ansvaret, att säkerställa ekonomin.

I Vita Hästens trupp den gångna säsongen fanns en del tidigare lagkamrater – i vissa fall goda vänner – till Gustafsson.

Kan det bedrivas övertalningskampanjer från din sida nu?

– Haha, det vet jag inte. Först och främst är det tråkigt för dem att de lyckades sportsligt men åker ur för att föreningen inte skötts. Sen hade väl de flesta ettårskontrakt som löpte ut nu i dagarna och många hade kanske sett sig om efter nya klubbar ändå.

– Det är några som har bra kvaliteter, det finns absolut anledning för Öhman (Victor, sportchef i VIK) att luska lite och se om det finns intresse.

Huruvida Gustafsson, VIK:s meste genom tiderna, fortsätter spela är alltjämt oklart.

Påverkar det här beskedet något?

– Svårt att säga, men det är ju roligare att spela i Hockeyallsvenskan än i division 1, så mycket kan jag säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!