Hårdingen Hällegard tar över

När Jeff Hällegard i går eftermiddag presenterades som ny tränare i Vimmerby Hockey vilket var en illa dold hemlighet gick tankarna genast till "Hårde Hardy" (legenden Hardy Nilsson). Hårde Hällegard... Ja, spelarna i VH kommer definitivt inte behandlas med några silkesvantar om de inte gör sitt jobb på isen.

TRÄNARKLART. Jeff Hällegard presenterades igår officiellt på en presskonferens som Vimmerbys nye tränare.

TRÄNARKLART. Jeff Hällegard presenterades igår officiellt på en presskonferens som Vimmerbys nye tränare.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2016-04-28 05:54

– Jag har lärt mig massor och utvecklas mycket som person i mitt civila arbete, där jag jobbar med tvångsomhändertagna ungdomar som har det väldigt knöligt. Det ger perspektiv och något som jag har nytta av också inom hockeyn. Det är bra för mitt ledarskap och för mig som människa, säger den förre storspelaren till vår tidning efter presskonferensen.

”Rak kommunikation”

Jeff Hällegard gav ett stabilt intryck. En erfaren ”hockeynörd” som verkligen vet vad han vill och vad han kräver av både sig själv och sin omgivning.

– Jag har en rak kommunikation och är tydlig.

Är det något han är missnöjd med, då lär VH-spelarna få veta det med all tydlighet. Det är känslan.

På frågan om sin hockeyfilosofi svarade 52-åringen ungefär som alla andra tränare:

– Jag vill spela en fartfylld och aggressiv hockey, med hög intensitet.

Utvecklande sabbatsår

Hockeyn har alltid varit en stor del av hans liv – men inte förra året...

– Jag hade inte varit ledig från hockeyn sedan jag som 15-åring tog plats i Nynäshamns A-lag. Jag la av att spela när jag 38-39 år, sedan blev jag ju tränare direkt. Förra året bestämde jag mig därför att ta ett sabbatsår – vilket var välbehövligt.

Men tro inte att han låg på latsidan för den skull.

– Jag utbildade mig till PT (personlig tränare) och inom hälsa och kost.

Senaste tränaruppdraget var som assisterande i Huddinge. Innan dess har Hällegard varit huvudtränare i Nyköping, Vita Hästen, Gnesta och Enköping.

Jeff Hällegard pratar om hur viktigt det är att ha spelare som driver på även i motgång, att det måste finnas en kravbild inte bara från tränaren – utan lika mycket från individen själv och gruppen. Han pratar om helheten. Att låta någon annan ta hela ansvaret för försäsongsträningen är inget för honom.

– Det är allt eller inget som gäller. Jag kommer naturligtvis ha en påverkan på försäsongen och hur jag vill ha saker och ting.

Hällegard är tillsammans med sportchefen Daniel Stolt också självklart delaktig och involverad i sökandet och jakten efter nya spelare till truppen.

”Kändes bra direkt”

– Vi försöker hitta rätt karaktärer som passar in i laget och gruppen. Och för mig är åldern på spelarna oväsentlig. Jag skiter i om det är en 30-åring eller en 19-åring. Det handlar om driv och ambitioner. Jag är övertygad om att killarna vi har kan ta flera steg. Vi vill att de ska bli allsvenska spelare – och helst då i Vimmerby förstås...

Och på tal om helhetsgrepp är den nye VH-tränaren öppen för mer än att ”bara” vara A-lagstränare.

– Jag kommer jobba med gymnasiesatsningen och jag vill vara en tillgång där klubben anser att jag kan göra nytta.

Daniel Stolt säger så här om rekryteringen av Jeff Hällegard:

– Det kändes bra direkt. Jeff vet vad som krävs med den bakgrund han har. Jag tror det kommer betyda mycket oss och det kommer säkert bli enklare att få in nya spelare när vi har Jeff klar som tränare.
Kontraktet är skrivet på ett år. Vem som ska assistera honom är inte klart i dagsläget. Den viktigaste pusselbiten för klubben är ändå redan lagd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!