Hellkvists raseriutbrott efter Cehlariks skada

Leksands tränare Björn Hellkvist fick årets raseriutbrott. Han krävde matchstraff för Frölundas Joel Lundqvist efter tacklingen på Peter Cehlarik, som nu är illa skadad. Detta i en match som Leksand vann med 3–2.

Leksands Peter Cehlarik tvingades lämna isen efter en tackling av Frölundas Joel Lundqvist. Arkivbild.

Leksands Peter Cehlarik tvingades lämna isen efter en tackling av Frölundas Joel Lundqvist. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2021-02-06 19:40

Men SHL:s domarchef Thomas Thorsbrink stödjer domarnas beslut:

– Inom svensk hockey har vi inget regelverk som säger att det ska bli matchstraff om någon blir skadad.

Det var efter 4.42 i första perioden som Frölundas Joel Lundqvist tacklade icke puckförande Peter Cehlarik som skadades illa.

– Det ser inte bra ut för Cehlarik, sade Leksands assisterande tränare, Mikael Karlberg efter matchen.

Detta gjorde att Leksandstränaren Björn Hellkvist fick ett raseriutbrott i C More mellan första och andra perioden och sade:

– Vi är ute på jävligt svag is inom svensk hockey som godkänner att man får bort målskyttar, framspelare, dyra importer som gör det jävligt bra.

Inte okej

– Jag tycker inte det är okej när man kör över Peter Cehlarik när han inte har pucken. Han är ute, förmodligen väldigt länge.

– Då får det vara öga för öga, tand för tand. Vill vi ha goones eller fighters? Inte vet jag. Ska vi inte ha den typen av hockey då får vi döma matchstraff i den typen av situationer.

På frågan om Joel Lundqvist kunde ha missbedömt situationen svarade Björn Hellkvist:

– Jag skiter i vad han tror. Det är följden jag är ute efter. Det är inte okej. Det är så jävla dåligt!

På läktaren satt SHL:s domarchef Thomas Thorsbrink och såg tacklingen. Han anser att domarna agerade rätt:

– Vad jag ser här från läktaren är det okej att ge honom (Joel Lundqvist) en tvåa för interference. Inget annat. Inom svensk hockey har vi inget regelverk som säger att det ska bli matchstraff om någon blir skadad. Det handlar mer om det är en vårdslös eller våldsam tackling. Så var det inte här.

Lundqvist beklagar

Joel Lundqvist tycker också att domarna dömde rätt:

– Farten var inte hög. Jag läser situationen fel och tar ett steg för att stänga honom. För mig var det ingen ful smäll, utan en olycklig smäll från den situationen.

När Joel Lundqvist får höra delar av Björn Hellkvists kommentar svarar han:

– Oj, det var väldans var han drog på. Jag tycker blev en olycklig situation självklart. Samtidigt är det väldigt tråkigt med Cehlarik. Det vill man verkligen inte ska hända och att någon blir skadad. Vi får hoppas på det bästa där.

Rönnberg förstår

Frölundas tränare, Roger Rönnberg, hade samtidigt en viss förståelse för Björn Hellkvists reaktion:

– Som tränare vill Björn Hellkvist stå upp för sina spelare. Det är en av hans viktigaste spelare. Jag har själv reagerat på samma sätt när någon av mina spelare blir skadade. Man vill skydda sina spelare som coach och ledare. Jag förstår att han blir irriterad och rasar ur.

Roger Rönnberg fortsätter:

– Vi pratar om det här hela tiden och gör det till ett jättestort problem överlag. Det är laddat med negativitet, tyvärr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!