Historisk målvaktskamp i Leksand

Mantras Armalis höll nollan mot Skellefteå i sin första match för Leksand. Efteråt var det stora dalahyllningar.
Mantras Armalis höll nollan mot Skellefteå i sin första match för Leksand. Efteråt var det stora dalahyllningar.

Mantas Armalis stängde igen när Skellefteå besegrades med 1–0 och bjöd upp till en historisk målvaktskamp i Leksand. –Vi är allt mellan kollegor och konkurrenter, beskriver Mantas Armalis relationen till målvaktskonkurrent Kasimir Kaskisuo.

Ishockey 22 september 2022 21:26

De senaste säsongerna har Leksand varit en av få SHL-klubbar som haft en tydlig förstemålvakt. För två år sedan var det Janne Juvonen och i fjol var det Kasimir Kaskisuo, som också spelade premiärmatchen.

Mantas Armalis kom den här säsongen från Djurgården till Leksand. Mot Skellefteå gjorde han sin första tävlingsmatch för dalalaget.

Det blev dundersuccé och Mantas Armalis bidrog starkt till att Leksand kunde vinna matchen sedan Carter Camper gjorde matchens enda mål när det återstod 93 sekunder.

Innan det avgörandet radade Mantas Armalis upp räddningar och efter matchen beskrev han känslan av att vara kung i målet:

– Det är lite av ett flow. Pucken går inte lika snabbt som den alltid gör. Man är inne i det.

Konkurrent i båset

I båset satt Kasimir Kaskisuo och fick ett kvitto på att han inte längre är självklar som förstemålvakt. Leksands historiska målvaktskamp har börjat:

TT: Vad tror du Kasimir Kaskisuo tänkte när du storspelade?

– Jag hoppas detta kommer att puscha honom till att bli en bättre målvakt, svarar Mantas Armalis och fortsätter:

– Vi är allt mellan kollegor och konkurrenter. Det är en väldigt speciell situation när den som förstår en bäst är ens störste konkurrent.

Samtidigt är Mantas Armalis glad för att han kommer att dela målvaktsjobbet i Leksand med Kasimir Kaskisuo:

– Det är väldigt tungt lass att spela mer än 45 matcher per målvakt. Det är väldigt mycket.

Tränarval

Leksands tränaren Björn Hellkvist kommer i år att få en annorlunda uppgift att välja mellan målvakter där ingen är självklart etta.

– Det som är bäst för dagen kommer att få stå. I dag var Mantas (Armalis) superduktig. Det är jätteskönt.

Men allt är inte ljusblått i Leksand, trots seger och två bra målvakter. Laget har problem med målskyttet. Två mål på de två första matcherna talar sitt tydliga språk.

– Det måste upp, menar Björn Hellkvist.

För Skellefteå har det varit upp och ner i SHL-starten. Efter premiärförlusten mot Malmö blev det vinst mot Linköping och nu är man tillbaka i förlorarspåret:

– Det krävs att man gör väldigt bra saker för att få någonting där ute. Det känns jäkligt surt ändå och torska så där mot slutet, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa