Historiskt mål av Ovetjkin

Alexander Ovetjkin klättrar i historieböckerna. Den ryske superstjärnan gjorde sitt 718:e mål när hans Washington satte stopp för New York Islanders segervåg i NHL. Samtidigt tog kedjekompisen Nicklas Bäckström ett kliv i svenskligan.

Washingtons Alexander Ovetjkin firar sitt historiska mål i matchen mot New York Islanders.

Ishockey2021-03-17 08:19

Efter framspel av bland andra Bäckström i powerplay måttade Alexander Ovetjkin med klubban och satte ett hårt skott i kassen i slutet av den andra perioden. Den 35-årige ryssen knöt näven och jublade lite extra. Målet, hans 718:e i NHL, betyder nämligen att han passerar Phil Esposito på listan över ligans bästa målgörare. Ovetjkin är nu den sjätte främste målgöraren i NHL-historien och har totalt spelat ihop 1 301 poäng.

"Äntligen"

I själva matchen innebar hans mål en 2–0-ledning för Washington.

– Det är alltid underbart att få in den. "Nicky" (Nicklas Bäckström) och Justin Schultz gjorde ett utmärkt jobb med att få runt pucken, och för mig var det bara att sätta den i nätet. Äntligen, säger en nöjd Ovetjkin efter matchen, rapporterar nhl.com.

Bäckström förlängde sedan Washingtons målsvit i powerplay, genom att placerad precis framför mål peta in pucken bakom Islanders-målvakten Semjon Varlamov innan den tredje perioden ens var 30 sekunder gammal. Det var svenskens tolfte mål för säsongen.

Tangerad sexa

Hans två poäng innebar också att han gick upp jämsides med Henrik Zetterberg i den svenska poängligan genom tiderna i NHL. Zetterberg och Bäckström är sexa på 960 poäng, bakom Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström, Henrik Sedin och Daniel Sedin.

– Det när nästan så jag får nypa mig i armen när du nämner dem. Det är ju killar jag såg upp till som liten, Sudden och Alfredsson och Lidas… jag hade affischer på dem på väggen. Sedinarna likaså, säger Bäckström till Aftonbladet.

– Så det är otroligt hedrande att nämnas ihop med dem. Jag ska verkligen njuta av det här. Samtidigt, så… jag är inte klar ännu.

Islanders reducerade tack vare Oliver Wahlstrom, som satte 3–1 i powerplay några minuter senare, men närmare än så kom inte New York-laget. Deras senaste segersvit stannar därmed på nio matcher, medan Washington nu har vunnit sex matcher i rad.