Hjälten ser framåt: "Vill bevisa för alla tvivlare"

Damkronorna vann sin andra raka måstematch inom loppet av 24 timmar och tog sig till kvartsfinal i OS. Nu väntar stora, mäktiga Kanada – en motståndare segerskytten Lisa Johansson inte räds: –Jag ser extremt mycket fram emot att bevisa för alla tvivlare att vi kan stå emot bättre än tidigare nationer, säger hon efter 3–1-segern över Danmark.

Blågult jubel. Lisa Johansson, längst bort, gratuleras efter sitt 2–1-mål av Michelle Löwenhielm och Sofie Lundin.

Ishockey2022-02-08 16:13

Kanada, som väntar på fredag, har mosat motståndet hittills i OS-turneringen och sommarens VM-vinnare har fyra raka segrar och 33–6 i målskillnad.

Bland segrarna finns 12–1 mot Schweiz och 11–1 mot Finland – båda medaljaspiranter.

Men efter Damkronornas uppryckning med två raka segrar sticker AIK:s skyttedrottning fram hakan.

"Ska bli skitkul"

Kanada, som aldrig förlorat en mästerskapsmatch mot Sverige, skrämmer inte.

– För min del, absolut inte, och så har vi många unga som kommit upp som är hungriga och vill framåt. Det ska bli kul att se vad vi kan göra med den här gruppen, säger 29-åringen.

– Det ska bli skitkul att spela en kvartsfinal och visa att svensk damhockey går åt rätt håll, tillägger hon.

Sveriges match spelas på fredag klockan 14.10.

Lisa Johansson sköt det matchvinnande målet i numerärt överläge bara knappt två minuter efter att Danmark hade kvitterat till 1–1 i den andra perioden.

– Jag får en bra passning av "Ludde" (Sofie Lundin) och sedan är det bara att gå in och sikta för det är en extremt bra skymning framför, säger hon.

Första i powerplay

Målet var Sveriges första i powerplay i turneringen på det tionde försöket.

– Otroligt skönt, självklart, det är en spelform man vill göra mål i, säger hon.

Emma Nordin gav Sverige ledningen i första perioden och med 17 sekunder kvar av matchen säkrade Ebba Berglund segern med sitt 3–1-mål i tom bur.

Damkronornas vändning från två raka förluster i inledningen till två vinster inom 24 timmar med kniven mot strupen imponerar.

– Otroligt skönt, det har varit en tuff turnering, men vi kommer verkligen ihop som ett lag. Det är en otrolig lättnad. Efter två första matcherna pratade vi just om att det är en liten annan nivå än vad vi har spelat på lång tid. Då gäller det att spela enkelt och tillsammans. Det är inte samma spel som i SDHL, säger hon.

Hon får frågan vad som behövs för att Damkronorna ska ta nästa steg.

– Resurser. Att få tävla mot motstånd på den här nivån för att ta nästa steg. Då behöver det ske en satsning. Så det var kul att se att den kommer nu, tråkigt bara att den inte skedde med vår generation, säger hon om den satsning som förbundet och Sveriges olympiska kommitté offentliggjorde för några veckor sedan.

Fakta: Så spelas kvartsfinalerna