Hockeybasen: "Vet inte om jag ska skratta eller gråta"

Att Svenska ishockeyförbundet nu tvingas ändra tävlingsreglerna så att Boden kan stå utanför hockeyettan får förbundsordföranden Anders Larsson att reagera kraftigt.
–Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, vi är rätt förvånade, säger han.

Anders Larsson, ordförande för svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.

Anders Larsson, ordförande för svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-04-28 20:54

Beslutet, som fattats av Riksidrottsförbundets (RF) styrelse, innebär att Svenska ishockeyförbundet senast den 15 augusti måste ändra i tävlingsbestämmelserna så att medlemsföreningar i ishockeyförbundet har rätt att stå utanför ligaorganisationer. Boden tillåts därmed lämna hockeyettan och själva får bestämma över tv-rättigheterna till klubbens hemmamatcher.

Anders Larsson är kritisk till att RF nu går emot den skiljedom som gav hockeyettan rätt i konflikten med Boden. Avtalet mellan Boden och hockeyettan är giltigt, understryker han.

– Vi inom hockeyförbundet har alltid utgångspunkten att vad som är lagligt och olagligt ska avgöras i allmän domstol eller civilrättsligt. Idrotten har väldigt viktiga organ: Riksidrottsnämnden och disciplinnämnden. Men det är otroligt viktigt att man håller isär vad som är lagligt och olagligt, säger han och fortsätter:

– Vi är förvånade, måste jag säga.

TT: Hur går ni vidare nu?

– Vi kommer att titta närmare på det här. Det som gör det ännu mer förvånande är att på hockeyförbundet fastställer vi tävlingsbestämmelser för varje säsong, och det brukar vi göra i mitten på maj ungefär. Nästa säsongs tävlingsbestämmelser finns inte än – de håller på att beredas av vår tävlingsnämnd.

Anders Larsson förvånas dessutom över tajmingen för beslutet.

"Undrar om de har koll"

– I morgon spelas den sista omgången för hockeyettanföreningar i kvalet upp till allsvenskan. Att Riksidrottsstyrelsen då påkallar ändring när det är en dag kvar på säsongen känns väldigt, väldigt märkligt. Jag undrar om chefsjuristen och generalsekreteraren har koll på läget, säger han och fortsätter:

– Ett samtal till vårt kansli från generalsekreteraren eller chefsjuristen hade klarlagt att hockeysäsongen snart är slut och att det inte finns några bestämmelser för nästa säsong. Det känns lite konstigt, som ett slags slag i luften att Riksidrottsstyrelsen påkallar ändring av en bestämmelse för nästa säsong som ännu inte finns. Väldigt märkligt måste jag säga. Vi saknar verkligen dialog i de här frågorna och det här är ett tydligt tecken på att man helt enkelt inte har läst på, kontaktat oss och gjort de förberedelser som behövs.

TT: Ser du frågan som avgjord?

– Just när det handlar om ishockeyns ligamodell vill våra medlemmar ha den, man har sett så många fördelar med den. När ärendet i fjol gick den civilrättsliga vägen blev utslaget ett och det skilde sig helt från Riksidrottsnämndens beslut. Från svensk ishockey kommer vi aldrig att inta en position där vi inte följer civilrättsliga beslut. I det här läget är det väldigt olyckligt när RF:s olika organ börjar uttala sig om vad som är lagligt eller olagligt. Den vägen är inte bra för det kan till sist innebära att hela idrottens rättssystem kan börja ifrågasättas.

Kritiken förvånar RF-basen

RF:s ordförande Björn Eriksson ser annorlunda på frågan.

– Mig veterligen har det aldrig hänt tidigare att man ifrågasätter vad den domstolen (Riksidrottsnämnden, reds anm) kommer fram till och jag tror att det blir lite farligt om man inför den praxisen att man kan ifrågasätta en dom, säger han och fortsätter:

– Vad domen säger är att det är olämpligt att ha regleringen att du tvingas in i en ligaorganisation och sedan måste avstå dina rättigheter. Det finns ingen annanstans än inom ishockeyn och den tredje divisionen där vi talar om ideella föreningar. Det borde inte vara oöverstigligt som inom alla andra bollsporter att hitta en vettig lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!