Karlssons tankar inför rivalmötet: "Det är historia nu"

Vi ska inte säga att det vilat någon sorts av förbannelse över att Vimmerby Hockey stupat på mållinjen varenda gång det vankats kvalserie, men någonting ditåt är det. Är det då äntligen dags nu, Jakob Karlsson? "Vi har en bra möjlighet".

Nu är väntan över för Jakob Karlsson och Vimmerby Hockey. Troja/Ljungby är sista hindret mot en plats i kvalserien.

Nu är väntan över för Jakob Karlsson och Vimmerby Hockey. Troja/Ljungby är sista hindret mot en plats i kvalserien.

Foto: Torbjörn Allvin Magnus Strömsten

Ishockey2024-03-15 16:00

Torsdagsträningen har precis tagit slut. Det börjar närma sig nu, semifinalen. 

Vi haffade Jakob Karlsson efter träningen för att checka läget med honom inför det stekheta mötet mot Troja/Ljungby, med start lördag eftermiddag. Det var en till synes avslappnad kapten vi träffade. Något stresspåslag inför vad som komma skall märktes inte av. Inte ett dugg, faktiskt.  

Vi tar det direkt. Minns ni hur det var för tre år sen? Jakob Karlsson gör det definitivt. Då var VH mycket nära att ta sig till kvalserien, men där de återigen föll på det berömda målsnöret. Motståndare då var, just det...Troja. Det blev en minnesvärd matchserie, med trist slut för Vimmerby. Efteråt var känslorna minst sagt heta och upprörda i VH-lägret, inte minst efter ett omdiskuterat domslut i den avgörande matchen. Karlsson svingade rätt rejält verbalt efteråt, då. 

– Det är alltid heta matcher mot Troja, lite av derbykänsla. Och den matchserien, ja... det var nästan chockartat. Det gjorde ont att vi åkte ut, säger han och minns för en kort stund tillbaka sedan Ljungbylaget vunnit med 4–3 i den avgörande tredje matchen där VH haft en 2–0-ledning. 

Så mycket mer blir inte sagt kring det mötet. Eller som Karlsson säger... 

– Det är historia nu. 

undefined
Laddad. VH-kaptenen Jakob Karlsson har en kvalserie i sikte. Då ska först Troja slås ut.

Jo. Precis som det är när vi blickar tillbaka till säsongen 2018/2019. Då möttes lagen också i slutspelet. Den gången segrade Vimmerby med 2–0 i matcher, där Jakob Karlsson satte det avgörande 2–1-målet i bortamatchen. 

Nu har han och Vimmerby varit spellediga ett par veckor, medan Troja tog "bakvägen" via fortsättningsserien och sedan skåpade ut Dalen med 3–0 i matcher i kvartsfinalen. 

Att VH skulle välja just Troja var ingen högoddsare. 

– Nä, det var ganska väntat. Vi var inställda på att det antingen skulle bli dom eller Tranås. Det ska bli roligt att möta dem igen. Man ska ha respekt för Troja och det är kul med Smålandsderby och att vi har chans att slå ut en storklubb. 

Ni har mötts många gånger genom åren. Antar att det finns en rivalitet mellan er, eller?

– Nja, det vet jag inte. Den här säsongen har vi haft hetare matcher mot Kristianstad. När vi mötte Troja i grundserien var de lite down och vi vann ju båda gångerna då (5–0 och 1–0). Nu är de säkert bättre och har vunnit mycket på slutet. Det är ett brett lag med många bra spelare. Jag räknar med tajta och intensiva matcher.

undefined
Jakob Karlsson har mött Troja åtskilliga gånger i karriären. Nu är det dags igen och läge för revansch efter det tunga uttåget i slutet för tre år sen?

Tror du att det har någon betydelse att ni inte har spelat på över två veckor?

– Det tror jag inte. Visst har det varit speciellt att ha vilat från matcher, men det kan vara bra också. Och jag tror inte att det bli ovant att komma igång igen. Där tror jag inte Troja har någon fördel. De har också varit spellediga ett tag när de vann med 3–0 mot Dalen, säger VH-kaptenen och fortsätter:

– Den här tiden på säsongen behöver man inte tänka så mycket. Vi är där vi är och kan inte utveckla spelet så mycket nu. Det är viktigt att vi håller oss till det vi är bra på, med fart och attack i spelet. 

Det märks tydligt på Jakob att längtan efter att nå kvalserien är stark – och inte bara det:

– Visst, det vore roligt att gå till kvalserien efter att vi varit nära så många gånger. Det har varit frustrerande och en sorg i sig med alla tunga uttåg. Samtidigt är det inte bara till en kvalserie vi vill nå, utan syftet är att gå upp i Allsvenskan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!