Hockeypampens relation till Putin utreds

Internationella ishockeyförbundets oberoende etiknämnd ska granska tidigare ordföranden René Fasels relation till Rysslands president Vladimir Putin. Även ryska ishockeyförbundets krigspropaganda i KHL granskas.

René Fasel tillsammans med Vladimir Putin. Arkivbild.

René Fasel tillsammans med Vladimir Putin. Arkivbild.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Ishockey2022-03-25 06:00

Ärendet kring det ryska ishockeyförbundet handlar om att man har skickat ut ett brev till KHL-lag med beskedet att det är obligatoriskt att stödja den ryska invasionen i Ukraina.

Förbundet har även beordrat klubbarna att sätta upp kampanjaffischer med positiva budskap om kriget under matcherna.

Jämförelsen med Sovjetunionen

René Fasel, ordförande i internationella ishockeyförbundet (IIHF) 1994–2021, kritiserade beslutet att stoppa Ryssland och Belarus från kommande tävlingar på grund av kriget i Ukraina.

I en intervju med ryska statliga medier sade Fasel att det var ett "tråkigt ögonblick i IIHF:s historia" och konstaterade att dåvarande Sovjetunionen spelade mot Kanada och USA under kalla kriget.

– Även i en så spänd situation som i dag måste idrotten förmedla budskap om fred och förening av människor, sade Fasel.

Inga disciplinära åtgärder har väckts

Fasel är nära vän till Vladimir Putin och har setts på flera stora matcher tillsammans med den ryska presidenten. Den etiska nämnden ska därför utreda om hans relation till Putin har brutit mot IIHF:s etiska kod.

Anser etiknämnden att en överträdelse har skett kommer ärendet att skickas till IIHF:s disciplinnämnd för beslut om eventuell bestraffning.

Hittills har inga disciplinära åtgärder väckts mot varken Fasel eller det ryska ishockeyförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!