HOCKEYSKRÄLLEN: VH värvar jagade succémålvakten från kvalserielaget

I bagaget har han bland annat några inhopp i SHL. Den gångna säsongen gjorde han braksuccé i Borlänge – skrällaget som tog sig ända till den allsvenska kvalserien. I går kväll skrev målvakten Viktor Kokman, fostrad i Vita Hästen men skolad hos HV71, på för Vimmerby Hockey. – Jag känner att det här är ett steg i rätt riktning, för min fortsatta utveckling, säger Viktor Kokman i ett pressmeddelande.

Foto:

Ishockey2016-04-19 07:34

Efter säsongens framgångar var det nog många som trodde att Viktor Kokman skulle hamna högre upp i seriesystemet. Ryktena har varit många och ett par dagar innan transferfönstret skulle stängas, skrev Dalarnas Tidning:

”Den Norrköpingsbördige målvakten Viktor Kokman har gjort en fantastisk säsong med Borlänge HF. Nu jagar Leksands IF målvakten.”

Och Leksand är inte de enda som har visat intresse för Kokman, så att HockeyEttan-laget Vimmerby Hockey nu har lyckats kroka 23-åringen får ses som en smärre skräll. Enligt uppgift är det många pusselbitar som har fallit på plats samtidigt – inte minst vad gäller den sociala biten.

Kokman, som vann SM-guld för J20 med HV71 2013, är en storväxt målvakt (189 centimeter och 88 kilo) med en modern spelstil.

– Jag känner att Vimmerby Hockey vill framåt och uppåt, precis som jag själv. Jag fick direkt en proffsig bild av VH och känner att det här är ett steg i rätt riktning, för min fortsatta utveckling, säger Viktor Kokman i ett pressmeddelande.

Viktor Koman höll en räddningsprocent på närmare 93.0 under grundserien och allettan, hade norra allettans bästa snitt över insläppta mål per match (1,97), samt bäst vinstprocent av alla målvakter i båda allettorna tillsammans med Västerviks Ludvig Engsund (77,78).

Viktor Kokman var en stor anledning till att Borlänge vann grundserien och den norra allettan.

– Jag höll en jämn och bra nivå hela säsongen. Det var ett steg i rätt riktning. För lagets del gick säsongen över förväntan, vi gjorde lite av det omöjliga, säger Viktor Kokman.

Han hoppas ta med sig sitt spel från den gångna säsongen till Vimmerby Hockey.

– Jag hoppas ta ytterligare steg och bli ännu bättre. Jag försöker att spela mycket på min storlek, och låta puckarna komma till mig. Jag vill att det ska se enkelt ut, säger Viktor Kokman.

Efter ungdomshockey i Vita Hästen gick han till HV 71 och var guldmålvakt 2013, när HV 71:s J20 blev svenska juniormästare. Faktum är att Kokman hittills inte släppt in ett enda mål i HV 71:s a-lag.

Först nollade han Slovan Bratislava i en match i CHL, och sedan höll han nollan vid inhopp både mot Växjö Lakers och Skellefteå AIK. Dessutom spelade han 14 matcher för Troja/Ljungby i Hockeyallsvenskan 13/14.

– Jag har känt på högstanivån, och känner att någonstans har man det i sig. Det är en nivå man vill tillbaka till.

Men det kanske kommer ta lite längre tid innan jag är där än jag tänkt från början, säger Viktor Kokman, som dessutom var namngiven back-up i Leksands IF under slutet av årets säsong.

I och med värvningen av Kokman är Vimmerby Hockeys målvaktsbesättning komplett. Noterbart är att både Viktor Kokman och den sedan tidigare klare Mattias Magnusson har sin bakgrund och skolning hos den erkände målvaktstränaren William Rahm i HV71.

I Vimmerby Hockey är sportchefen Daniel Stolt mycket nöjd med att ha hittat Linus Lundins ersättare i Viktor Kokman.

– Viktor är en toppmålvakt i Hockeyettan. Vi är mycket nöjda med att han kommer till oss. I stenhård konkurrens med andra klubbar drog vi det längsta strået. Vi känner att vi har en målvakt som ger oss möjlighet att vinna varje match och ta oss långt under kommande säsong. Dessutom är vi säkra på att Viktor kommer spela en viktig roll för vår andre målvakt, Mattias Magnusson, och hans utveckling, säger Daniel Stolt.

Kokmans karriär i siffror:


Nyförvärv:
Nyförvärv: Thim Skog (b) Boro/Vetlanda, Hampus Berg (b) Haninge Anchors, Mattias Magnusson
(mv) HV 71 J20, David Stenbacka (fw) Tyringe Soss, Viktor Kokman (mv) Borlänge HF.

Klara förlängningar:
Hampus Harlestam (c), Jesper Kokkonen (fw), Anton Carlsson (fw), Mattias Wigley (c), Oscar
Josefsson (fw) och Robin Kokkonen (fw).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!