Hockeystjärna upp i rätten – fyra år efter tacklingen

Det har dröjt nästan fyra år. Men slutligen ska ishockeyspelaren Thomas Larkin upp i rätten för tacklingen som avslutade den tidigare Brynäsforwarden Daniel Pailles karriär.
–I det här fallet har man bedömt att tacklingen har gått utöver vad som ska accepteras i den här typen av kontaktsport, säger åklagaren Joel Teran.

Daniel Paille tacklades hårt av Thomas Larkin 2017. Nu ska fallet tas upp i rätten. Arkivbild.

Daniel Paille tacklades hårt av Thomas Larkin 2017. Nu ska fallet tas upp i rätten. Arkivbild.

Foto: Mats Åstrand/TT

Ishockey2021-09-05 11:10

På måndag inleds huvudförhandlingarna i Gävle tingsrätt kring det omtalade fallet, och båda spelarna ska finnas på plats.

Det var i en match i Champions Hockey League mot tyska Adler Mannheim i Gavlerinken den 7 november 2017 som incidenten inträffade. Brynässpelaren Daniel Paille tacklades så illa av motståndaren Thomas Larkin att han sedan blivit tvungen att avsluta karriären.

Den italienske backspelaren polisanmäldes för tacklingen, och ett år senare väcktes åtal om misshandel mot Larkin. Våren 2019 krävde Paille dessutom skadestånd på drygt fem miljoner kronor för bland annat sjukvårdskostnader och inkomstförluster.

– Generellt sett i sådana här mål får man titta på hur pass allvarligt våldet är, om det är en del utav spelet, och om det kan anses vara försvarligt. I det här fallet har man bedömt att tacklingen har gått utöver vad som ska accepteras i den här typen av kontaktsport, säger åklagaren Joel Teran.

"Oförklarligt"

Men rättegången har skjutits upp ett flertal gånger på grund av en rad olika anledningar – framförallt har det berott på pandemin och dess konsekvenser.

En faktor som försvårat situationen är att Paille måste resa från Kanada och Larkin från antingen USA, Tyskland eller något annat land.

Larkins försvarsadvokat Ulrik Smedberg anser att det är "oförklarligt" att åtal väckts mot hans klient.

– Jag kan inte se att det finns skäl för det, säger han.

– Det här är en kollision inom ramen för sporten som inte ska rendera i något straffansvar och inte heller något skadeståndsansvar.

"Väldigt riskfyllt"

Den här typen av fall är ganska ovanliga – men det finns framförallt ett exempel sedan tidigare.

Jakob Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel i Högsta domstolen 2018 efter en tackling i en hockeyallsvensk match. Den domen kommer Joel Teran att vägledas av i sitt yrkande.

– Då är det främst villkorlig dom och böter som är på tapeten, säger han.

Paille har begärt skadestånd även om domstolen skulle bedöma att det inte föreligger något brott. I sådana fall ska skadeståndet betalas ut på grund av vårdslöshet – något som Ulrik Smedberg är kritisk till.

– Då kommer ju kontaktidrott i Sverige inte att kunna genomföras, säger han och fortsätter:

– Om man blir skadeståndsskyldig på grund av vårdslöshet inom sport, då blir det väldigt riskfyllt att utöva sport.

Fakta: Larkinfallet

2017

November

Den våldsamma tacklingen skedde i åttondelsfinalen av CHL mellan Brynäs och Adler Mannheim i Gävle.

Hemmalaget hade gjort 2–1 och punkterat matchen när Thomas Larkin delade ut en ful smäll på den oförberedde Daniel Paille utan att pucken var i närheten. Tacklingen renderade i ett matchstraff, och i efterhand stängdes han av i fyra matcher.

Katastrof, man kan ha ihjäl någon på det där viset. Det är meningen att vi ska hålla på med elitidrott, men det här är Kalle Anka-nivå, sade Brynäs sportchef Stefan Bengtzén om tacklingen till SVT Sport.

Brynäs tyckte att längden på avstängningen var otillräcklig – och hotade med att hoppa av turneringen.

Adler Mannheim svarade på sin hemsida efter de starka reaktionerna från Brynäs:

”Häxjakten mot Adler Mannheim tar aldrig slut. Vi kan inte acceptera attackerna från Brynäs”.

Dagen efter Brynäs hot om att dra sig ur CHL meddelade åklagarmyndigheten i region Mitt att de upprättat en polisanmälan gällande misshandel efter incidenten.

"Via reprisbilder av händelsen på tv har kammaråklagare Joakim Johansson beslutat att en polisanmälan ska upprättas på händelsen", skrev polisen på sin webbplats.

2018

Augusti

Paille hade fortfarande inte återvänt till isen och han avslutade sitt kontrakt med Brynäs.

"En vanlig dag för mig nu handlar om att försöka bli bättre. Jag träffar specialister för att försöka reda ut det, men det är fortfarande inte bra", sade han i ett uttalande.

November

Åtal väcktes om misshandel mot Larkin.

2019

Mars

Paille meddelade att han krävde Larkin och Adler Mannheim på drygt fem miljoner kronor i skadestånd.

2019–2021

Det har tagit lång tid för rättegången att bli av, och det finns flera skäl till det.

Mannheim ville att skadeståndsanmälan som riktats mot dem och spelaren skulle prövas i samma mål som brottmålet, vilket tingsrätten var tvungna att godkänna.

Därefter sköts rättegången fram sedan det framkommit nya, omfattande bevisuppgifter och kompletteringar.

Det har även varit bekymmer med vittnen från Tyskland som varit tvungna att befinna sig på svensk mark för att kunna vittna i rättegången på ett korrekt sätt.

När pandemin sedan slog till blev det svårt för Paille och Larkin att resa till Sverige.

Källor: Aftonbladet, SVT och Anita Wallin Wiberg, tingsrättschef i Gävle.


Fakta: Andra fall med hockeyvåld

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

+ 2015 crosscheckade den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja Malmöbacken Jens Olsson i nacken i det hockeyallsvenska Skånederbyt. Lilja dömdes till villkorlig dom och böter för misshandel i både tingsrätten och hovrätten innan fallet togs upp i Högsta domstolen tre år efter tacklingen. Där slogs misshandelsdomen fast. Påföljden blev slutligen villkorlig dom, men inte förenat med böter som i tidigare domar.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!