På måndag inleds huvudförhandlingarna i Gävle tingsrätt kring det omtalade fallet, och båda spelarna ska finnas på plats.
Det var i en match i Champions Hockey League mot tyska Adler Mannheim i Gavlerinken den 7 november 2017 som incidenten inträffade. Brynässpelaren Daniel Paille tacklades så illa av motståndaren Thomas Larkin att han sedan blivit tvungen att avsluta karriären.
Den italienske backspelaren polisanmäldes för tacklingen, och ett år senare väcktes åtal om misshandel mot Larkin. Våren 2019 krävde Paille dessutom skadestånd på drygt fem miljoner kronor för bland annat sjukvårdskostnader och inkomstförluster.
– Generellt sett i sådana här mål får man titta på hur pass allvarligt våldet är, om det är en del utav spelet, och om det kan anses vara försvarligt. I det här fallet har man bedömt att tacklingen har gått utöver vad som ska accepteras i den här typen av kontaktsport, säger åklagaren Joel Teran.
"Oförklarligt"
Men rättegången har skjutits upp ett flertal gånger på grund av en rad olika anledningar – framförallt har det berott på pandemin och dess konsekvenser.
En faktor som försvårat situationen är att Paille måste resa från Kanada och Larkin från antingen USA, Tyskland eller något annat land.
Larkins försvarsadvokat Ulrik Smedberg anser att det är "oförklarligt" att åtal väckts mot hans klient.
– Jag kan inte se att det finns skäl för det, säger han.
– Det här är en kollision inom ramen för sporten som inte ska rendera i något straffansvar och inte heller något skadeståndsansvar.
"Väldigt riskfyllt"
Den här typen av fall är ganska ovanliga – men det finns framförallt ett exempel sedan tidigare.
Jakob Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel i Högsta domstolen 2018 efter en tackling i en hockeyallsvensk match. Den domen kommer Joel Teran att vägledas av i sitt yrkande.
– Då är det främst villkorlig dom och böter som är på tapeten, säger han.
Paille har begärt skadestånd även om domstolen skulle bedöma att det inte föreligger något brott. I sådana fall ska skadeståndet betalas ut på grund av vårdslöshet – något som Ulrik Smedberg är kritisk till.
– Då kommer ju kontaktidrott i Sverige inte att kunna genomföras, säger han och fortsätter:
– Om man blir skadeståndsskyldig på grund av vårdslöshet inom sport, då blir det väldigt riskfyllt att utöva sport.