Högberg imponerade i segt Tre Kronor

Ett i allt väsentligt annat Tre Kronor spelar VM i Tammerfors om dryga två veckor. Tur är väl det. Den upplaga som just nu spelar Czech Hockey Games har en del att bevisa i helgen. 1–0 mot Österrike i Wien imponerade inte.

Marcus Högberg höll nollan när Tre Kronor slog Österrike med 1–0 i Czech Hockey Games. Arkivbild.

Marcus Högberg höll nollan när Tre Kronor slog Österrike med 1–0 i Czech Hockey Games. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-04-28 21:38

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv saknades i båset – och kan inte ställas till svars. Han lämnade Wien och reste hem till Sverige av personliga skäl. Assisterande förbundskaptenerna Markus Åkerblom och Marcus Ragnarsson ledde i stället Tre Kronor – och de var inte speciellt belåtna efter 60 effektiva minuter.

– Det är klart att vi är i början på en process till VM och det finns mycket i vårt spel att önska, säger Åkerblom.

Ett läckert dragskott upp i nättaket av Skellefteås Linus Karlsson avgjorde den sega svenska inledningsmatchen i turneringen. Målet, hans första i landslaget, kom en bit in i den sista perioden, i spel i numerärt överläge.

En av få som stärkte sina möjligheter att få en plats i Garpenlövs VM-trupp är Marcus Högberg, 27. Han fick åtskilligt att stå i direkt. Redan efter ett par minuter var målvakten från Linköpings HC varm i kläderna.

Med i VM-snacket

Med några fina räddningar visade han varför han vill vara med i snacket om en plats i gänget som reser till Tammerfors. En bra målvakt har gärna tur också – som när Dominic Zwerger prickade stolpen.

Högberg motade 20 skott under den mållösa första perioden.

– Det kändes bra redan från start. De kom ut ganska hårt. Det är ganska lätt att komma in i matchen när man får mycket skott på sig, säger han till Viaplay.

Om prestationens betydelse – han motade 35 skott – för den nära framtiden säger Högberg:

– Den var så klart viktig. Man vill alltid prestera bra i landslaget.

Inför öppningsmatchen i Czech Hockey Games sade vikarierande förbundskapten Markus Åkerblom till Viaplay:

– Vi har också Österrike i öppningsmatchen i VM. Det ska bli spännande att se vad de kommer med.

Det var en hel del. Österrike, som ersätter utkastade Belarus i VM i Finland om några veckor, var en obehaglig överraskning.

"På hälarna"

Tre Kronor var illa ute flera gånger och fick förlita sig på Högberg. Det som skapades offensivt tog Bernhard Starkbaum, med SHL-erfarenhet från Modo och Brynäs, hand om.

– Vi hamnade lite på hälarna. Det kändes som om de kom över oss gång efter gång. Vi krånglade till det, säger Lucas Wallmark till Viaplay.

Det spelmässiga lyftet i andra perioden var påtagligt, men inte tillräckligt för att spräcka Starkbaums nolla. Tre Kronor tryckte på för fler mål efter Karlssons 1–0. Samtidigt såg Marcus Högberg till att hålla nollan med nya, fina räddningar i slutskedet.

I kvällens andra match slog Finland Tjeckien med 2–1, men först efter straffläggning.

Fakta: Czech hockey games

Återstående matcher:

Lördag 30 april: Österrike–Finland (12.00, Ostrava), Tjeckien–Sverige (16.00, Ostrava)

Söndag 1 maj: Finland–Sverige (12.00, Ostrava), Tjeckien–Österrike (16.00, Ostrava).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!