Horsky är tillbaka: "Känns som en andra försäsong"

Efter ett "coronauppehåll" är Vimmerby Hockey nu tillbaka i träning. Men allt är inte frid och fröjd för det. Tränaren Phil Horsky lyfter ett varningens finger inför det som kan komma att bli ett väldigt tätt matchande framöver, om ligaorganisationen får som de vill. "Jag saknar ord för Hockeyettans agerande", säger han.

Phil Horsky åkte på covid-19, men har återhämtat sig och är tillbaka. Laget började träna i måndags.

Phil Horsky åkte på covid-19, men har återhämtat sig och är tillbaka. Laget började träna i måndags.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-12-11 20:05

Phil Horsky var själv en av de som drabbades av covid-19 när viruset slog till mot Vimmerby Hockey. VH pausade A-lagsverksamheten den 25 november och var inte tillbaka i träning förr än i måndags. 

– Jag var sjuk, men nu är det bättre. Det var mest huvudvärk för min del, förklarar Phil Horsky. 

Tränaren är givetvis glad över att vara tillbaka i träning med laget, även om det inte blir någon match den här veckan. VH flyttade fram både onsdagens och söndagens match mot Kalmar respektive Kallinge/Ronneby. 

– Man saknade att vara med laget och träna. När man bara är hemma och vilar så blir man förmodligen sämre. Vi var i bra form innan pausen, så nu måste vi komma tillbaka till det igen. Men det känns nästan som ett andra tränings-camp, en andra försäsong. Onsdagens träning var nästan som en träning i augusti, där många hade problem med tajming och sånt, säger Horsky. 

Hans lag har totalt sju matcher kvar att spela i grundserien och sitter i en svår sits med flera framflyttade matcher. Ett par andra lag, så som Nybro, har samma problem. Ändå har Hockeyettan – i ett mejl som Barometern-OT tagit del av – uppmanat klubbarna att spela alla matcher innan årsskiftet. Det är VH-tränaren inte speciellt sugen på att göra. 

– Det är katastrof. Först fick vi börja serien senare, utan någon riktig förklaring. Nu vill de att vi ska göra allt för att spela färdigt serien innan januari. Ingen vet hur de tänker. Jag saknar ord för deras agerande, säger han och fortsätter:

– Det går inte att spela tre-fyra matcher i veckan. Spelarna har sina privatliv med jobb och familj. Det här är ingen proffsserie till 100 procent. 

Hur kommer ni att agera?

– Mitt schema som jag lagt upp bygger på att vi ska spela två matcher innan jul, mot Mörrum och Borås. Efter det tar vi några dagars uppehåll och sen kör vi två matcher till innan nyår. Så jag utgår från att det blir fyra matcher i december. 

Det är fortfarande en spelare som fortfarande inte kommit tillbaka i träning med laget. 

– Alla andra är friska. Vi försöker ha roligt på isen nu och hitta tillbaka till tajmingen. Det är fokus på både klubba och puck och den fysiska biten. Man får försöka vara lite försiktig och inte trycka på för hårt, säger Horsky.  

Under uppehållet har VH tappat två spelare. Först var det Oliver Kempainen som lämnade, flyttade hem till Skellefteå och skrev på för SK Lejon. Sedan, i måndags, kom beskedet att Victor Östling också lämnar laget. 

– Det är personliga saker där, med familj och allt möjligt. "Kempa" har jag haft en riktigt bra relation med och det är synd att han lämnar. Han hade ett stort hjärta för klubben, men jag förstår honom. Han ville spela mer och få mer istid, säger VH-tränaren. 

Victor Östling kom i sin tur in till Vimmerby Hockey på try-out i början av september och gjorde ett gott intryck. Efter en hel del väntan bestämde han sig till slut för spel med VH. Äventyret i Småland blev dock kort. 

– Östling har jag ingen aning om. Han hade inte sagt något till mig. Men vill han inte vara här så får man respektera det.  

Kommer ni att försöka ersätta dem?

– Ja, vi kollar vad som finns på marknaden. 

Victor Östling var en av två spelare som lämnade Vimmerby Hockey under "coronauppehållet".
Victor Östling var en av två spelare som lämnade Vimmerby Hockey under "coronauppehållet".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!