Horsky inte orolig: "Spelar ingen roll"

Det tog elva matcher. Sedan kom den första förlusten. Vimmerby Hockey fick känna på hur det är att förlora i vårserien när man föll hemma mot Dalen inför storpublik under fredagen. "Det är inget som oroar oss", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Vimmerby Hockey förlorade för första gången i vårserien hemma mot Dalen.

Vimmerby Hockey förlorade för första gången i vårserien hemma mot Dalen.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2020-01-24 23:00

Det var upplagt för hockeyfest när Vimmerby Hockey välkomnade HC Dalen till Vimmerby Ishall. VH hade sin sponsormatch med gratis entré och publiksiffran uppgick till 1677 personer. Men de fick se Vimmerby inkassera sin första förlust i vårserien. Dalen gjorde en stark match och vann med 5–3 och bröt därmed VH:s segersvit på tio raka matcher.
– Det var en tuff match och det visste vi att det skulle bli. Det var ingen överraskning. Men att sviten är bruten spelar ingen roll för mig. Jag tittar på processen och såg många bra saker i den här matchen, säger Phil Horsky, tränare i VH.

Det började trevande från båda lagen och dröjde till den elfte minuten innan det hettade till på riktigt. Då tryckte Dalen in ledningsmålet och chockade VH. Hemmalaget reste sig och tryckte på och med en minut kvar av den första perioden hittade Christoffer Rasch rätt och kvitterade. 
– Vi gör en riktigt bra första period, vann skotten överlägset och hade många bra chanser. Vi hade momentum men gjorde lite för många individuella misstag som gynnade Dalen. Det var lite synd, menar Phil Horsky.

Känslan var att VH skulle ta över matchen i den andra perioden. Istället var det Dalen som, bara två minuter in i perioden, tog ledningen igen. VH fick återigen jaga men lyckades inte skapa några heta lägen. Gästerna passade då på att utöka sin ledning i periodens sista minut.
– Den andra perioden var absolut vår sämsta period. Vi hade inte fokus i byten och kom inte upp i press på dem. Dalen spelade enkelt och utnyttjade sina chanser, säger VH-tränaren, som fick se en helt annan attityd i början på den tredje perioden.

Wilmer Lindblad sköt in reduceringen fem minuter in i den. VH fick blodad tand och kvitterade nästan direkt efter det. Nils Rygaard hittade in till Kristoff Kontos som kunde styra in kvitteringen. Återigen var känslan att det här var VH:s match. Det ska sägas att Dalens målvakt, David Elmgren, storspelade och gjorde flera bra räddningar, men VH kom inte upp i nivå efter sin kvittering. 

Med fyra minuter kvar kom det avgörande momentet. Wilmer Lindblad åkte på en tvåminutare för VH och 20 sekunder senare fick Pelle Ström också sätta sig i båset.
– Vi slarvar när vi får utvisningarna men det kändes som att domaren bara väntade på någonting för att kunna ta en utvisning på oss, menar Horsky.
 

Dalen hade nästan två minuter på sig att spela fem mot tre – och visst tog man chansen att vinna. Johan Malmborg tog pucken och skickade in den i krysset bakom Tomas Rydéen i VH-målet. VH tog ut målvakten för att försöka kvittera men då satte Dalen 5–3 mot slutet, punkterade matchen och blev det första laget att slå VH i vårserien.
– Jag tycker att grabbarna förtjänade att få spela övertid. Vi gör ingen dålig match men inte heller någon bra match. Vi kommer inte upp i nivå. Men det är ingenting som oroar oss och vi vet vad vi ska jobba med, säger Horsky, som berömde motståndarna:
– Vi har scoutat dem och vi visste att de var bra. Dalen spelade slutspelshockey idag (läs fredag). 

Phil Horsky, tränare i Vimmerby Hockey.
Phil Horsky, tränare i Vimmerby Hockey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!