Hovrätten avslår – Boden skyldig miljonbelopp

Efter ett avslag från Svea hovrätt ska Boden Hockey betala ersättning för hockeyettans rättegångskostnader i den första skiljedomen i konflikten mellan partnerna. Kostnaden för detta? Omkring 1,3 miljoner kronor.

Boden fick avslag i Svea hovrätt. Arkivbild.

Boden fick avslag i Svea hovrätt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishockey2022-02-17 17:50

"Boden Hockey har under målets handläggning ändrat sina yrkanden vid flera tillfällen, successivt fört fram nya påståenden och i ett sent skede åberopat både nya yrkanden och grunder för sin talan. Det står klart att Boden Hockeys processföring har orsakat Hockeyettan AB högre rättegångskostnader än vad målet annars hade motivera", lyder en del av Svea hovrätts dom.

Enligt NSD har Boden redan betalat ungefär 1,3 miljoner kronor efter den ursprungliga skiljedomen. Efter den andra skiljedomen och utslaget från Svea hovrätt är det nu totalt knappt 3,5 miljoner kronor som Boden är skyldig hockeyettan – exklusive det klubben redan har betalat.

– Vi har pengar att betala, säger Bodens ordförande Thomas Regemalm till NSD.

På tidningens fråga om klubben har råd att betala svarar han:

– Vi har inga obetalda fakturor, det kan jag säga.

"Kliva av ligan"

Konflikten i hockeyettan bottnar kortfattat i att Boden och Karlskrona vill stå utanför ligan eftersom man inte går med på det tv-avtal som skrivits. Det har gjort att en del lag under hösten bojkottat spel i Boden och Karlskrona.

Karlskrona har ännu inte skrivit på något avtal med hockeyettan, vilket Boden däremot gjort. Och det är det som har gjort att hockeyettan tagit strid i domstol.

Striden har även förts på annat håll. Boden har i en dom i Riksidrottsnämnden (Rin) fått rätt att stå utanför ligaorganisationen. Svenska ishockeyförbundet anser dock att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler. Riksidrottsförbundet anser å sin sida att Rins beslut måste efterlevas.

– Vi kommer att använda vår möjlighet till dispens och kliva av ligan. Sen kommer vi inte vara delaktiga i ATG Hockeyettan, säger Thomas Regemalm.

Ordföranden avgick

Den 19 januari avgick hockeyettans tidigare ordförande Ronnie Glysing, efter att en majoritet av klubbarna i Sveriges tredje högsta hockeydivision begärt ett extrainsatt årsmöte för att rösta bort Glysing. Några dagar senare blev Håkan Svensson utsedd till ny ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!