Hultströms äventyr i den ryska hockeyligan

Linus Hultström var en av de allra bästa backarna i SHL under sina säsonger i Djurgården. Nu håller Vimmerbysonen på att etablera sig i världens näst bästa liga, ryska KHL. "Jag har haft en bra första tid här i Ryssland", säger han.

Linus Hultsröm lämnade Djurgårdens IF och SHL för spel i KHL med Vityaz Podolski. "Det har varit en rolig säsong med mycket nya intryck", säger han.

Linus Hultsröm lämnade Djurgårdens IF och SHL för spel i KHL med Vityaz Podolski. "Det har varit en rolig säsong med mycket nya intryck", säger han.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Ishockey2021-01-28 07:00

Det blev inget NHL för spelskicklige backen Linus Hultström, än i alla fall. Det var på gång, men hockeylivet leker ändå i ett annat gigantiskt land, både till ytan och rent hockeymässigt. 

Efter många starka år i huvudstaden och i DIF lockade äventyret österut för 28-åringen. Förra hösten bar det av till Podolsk, en ort i Moskvas utkanter, och spel i Vityaz Podolski. 

Hur upplever du din första tid Ryssland?

– Det har varit bra. Om man bortser från omständigheterna runtom ishockeyn så har det varit en rolig säsong med mycket nya intryck. På lediga dagar åker vi ibland in till Moskva och jag måste säga att det är en väldigt fin stad. 

Utöver Linus Hultström finns en svensk till i laget, även han från Småland: Mattias Tedenby. 

Är det stor skillnad för dig som spelare i Ryssland jämfört med i Sverige i rådande pandemi?

– Pandemin har absolut märkts av även här. Dock har den mest "positiva" delen här borta varit att de har tagit in publik på många av arenorna. Det är inte fulla hus, men allt mellan 20-60 procent av arenakapaciteteten. Varje stad/region har haft olika restriktioner. 

Är det en annan typ av hockey som spelas?

– En av skillnaderna mellan SHL och KHL är storleken på rinkarna. Det är ungefär 50/50 mellan ”finlandssize” och "NHL size" på rinkarna. Det i sin tur gör att spelet är rakare här i Ryssland.

 Ställs det andra krav på dig som spelare nu?

– Jag skulle säga att toppspelarna i KHL är bättre än i SHL. Och absolut har jag högre krav på mig här eftersom jag bara är en av fem importspelare, men det ingenting som tynger mig. Jag tycker att det har gått bra för mig så här långt, trots att jag gärna hade velat pilla in ett par poäng till (20 på 49 matcher). 

Hur funkar det med alla långa resor?

– Resorna fungerar bra. Vi flyger till alla matcher, förutom då vi möter Moskvalagen. Då är det buss som gäller dagen innan match. Samma sak är det när vi flyger. Då anländer vi dagen innan match. 

Vityaz Podolski ligger just nu på den sista slutspelsplatsen, på samma poäng som Spartak Moskva. Allt tyder på att det blir ett hårt race in i det sista för att nå slutspelet. 

Hur är det att vara så långt borta från familjen?

– Det är den absolut tuffaste biten. Min fru har gjort ett enormt jobb hemma i Sverige, då vi har en nyfödd son. Det har varit otaliga timmar på Facetime med familjen under säsongen. Jag har kunnat ta mig hem till Sverige två gånger under säsongen, men det har krävts en hel del pappersarbete för att komma tillbaka till Ryssland på ett smidigt sätt nu under covid-tider. 

Linus Hultström har även gjort landskamper för Tre Kronor.
Linus Hultström har även gjort landskamper för Tre Kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!