Hultström om säsongen och äventyret i Ryssland

Åtta säsonger i SHL. Det får räcka. Vi fick en pratstund med Vimmerbykillen Linus Hultström och det väntade hockeyäventyret i Ryssland. När det nu börjar...

Linus Hultström har en strålande säsong bakom sig i Djurgården, där han gjorde flest mål av alla backar i SHL. Nu väntar nya äventyr för honom.

Linus Hultström har en strålande säsong bakom sig i Djurgården, där han gjorde flest mål av alla backar i SHL. Nu väntar nya äventyr för honom.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ishockey2020-04-27 16:30

Linus Hultström kan blicka tillbaka på en stark säsong i Djurgårdens IF. Ja, mer än så faktiskt. Det var en av hans allra bästa i karriären. Han vann målligan bland alla backar i SHL – och toppade också poängligan i klubben, som han redan som liten grabb tog till sitt hjärta.

– Det har alltid varit min favoritklubb. Så det är klart att det känns stort att få ha spelat i Djurgården i fem säsonger. 

Varje säsong har han också pangat in flest mål bland backarna i DIF. Den gångna blev det 15 fullträffar. 

– Det var nytt personligt rekord. Jag har inte gjort så många mål tidigare. Sedan är det lite av min roll. Jag ska bidra offensivt. Jag hade också ett stim där ett tag, när jag gjorde fem mål på fem matcher. Mycket handlar om självförtroende och att våga skjuta, säger Hultström. 

Har du något svar på varför det har gått så bra för dig de senaste åren?

– Jag lär mig saker hela tiden att spela på den här nivån. Men jag kan tycka att jag har varit lite upp och ner i mitt spel tidigare. Jag har varit jättebra i vissa matcher, dålig i vissa. Så det jag är mest nöjd med är att jag har blivit mycket jämnare och stabilare. 

Tyvärr för han själv, Djurgården och svensk idrott i allmänhet, fick säsongen ett abrupt slut med tanke på coronapandemin. 

– Det blev ett speciellt slut, innan allt det roliga skulle börja. Det kändes som att vi hade goda chanser att göra något bra i slutspelet. Det var något som vi verkligen såg fram emot. Jag tycker att vi växte som lag under säsongen, vi hade starka individer och så tog det bara tvärstopp. 

Nu får vi inte reda på om det hade räckt ända fram till ett efterlängtat SM-guld. Förra säsongen blev det ett silver. 

– Det var små marginaler att vi inte vann då. Och det grämer mig faktiskt en del nu, att det inte blev något slutspel i år. Formen var bra och det kunde ha blivit en riktigt intressant vår. 

Känslan är att Linus Hultström varit med i en evighet, då han bland annat hunnit spela hockey på elitnivå i såväl Linköping, Oskarshamn, Leksand som Djurgården. Faktum är att Vimmerbykillen bara är 27 år (fyller 28 i december). 

Kommande säsong väntar, förhoppningsvis, nya utmaningar för honom. I ett annat land, i en annan stor liga. Beroende på vad som händer i omvärlden – och Ryssland. Linus Hultström har kopplats samman med klubben Vityaz Podolsk, som ligger utanför Moskva. Själv är han förtegen när Vityaz Podolsk kommer på tal.

– Det är inte officiellt vilken klubb det är. KHL har det systemet och de bestämmelserna att de inte går ut med det förrän i maj. 

Varför tar du det här steget nu?

– Jag kände att jag är redo. Jag har spelat i SHL i åtta säsonger och det kändes som att tajmingen är rätt. Jag har två bra år bakom mig och förhoppningsvis kan jag hålla den formen, men visst är det blandade känslor att lämna Djurgården. 

Linus berättar att det fanns olika alternativ, men valet föll på KHL.

– Det blir spännande och kommer självklart bli en omställning. 

Har du fått några tips och råd som du ska tänka på?

– Spelmässigt ska det skilja en del, men mycket handlar om att försöka göra det man är bra på. Det går inte att fundera för mycket på långa resor och annat runt omkring. Det ska bli roligt. 

Med tanke på rådande läge är det osäkert när Hultström flyttar österut. 

Pluggar du ryska nu?

– Haha, nej, inte än. 

Linus Hultström

Matcher i SHL, inklusive slutspel: 451. Detta i tre klubbar: Djurgårdens IF; Leksands IF och Linköpings HC.

Poäng i SHL: 77 mål och 137 assist. Totalt: 214 poäng. 

Matcher i Allsvenskan, inklusive playoff: 76. Detta i IK Oskarshamn. 

Poäng i Allsvenskan: 7 mål och 22 assist: Totalt 29 poäng

Landskamper: 11 (4 mål och 4 assist). 

Karta: Stockholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!