Bortamatch på hemmaplan för Kalmars Sportchef: "Ska bli roligt"

Han byggde sig ett namn i Hockey-Sverige som sportchef i Vimmerby Hockey. Nu är han tillbaka i Vimmerby som arkitekt bakom Kalmar HC:s lagbygge i onsdagens länsderby. "Det ska bli roligt", säger Daniel Stolt.

Kalmars sportchef Daniel Stolt gläds åt att få återse VH i Hockeyallsvenskan.

Kalmars sportchef Daniel Stolt gläds åt att få återse VH i Hockeyallsvenskan.

Foto: Simon Hastegård

Ishockey2024-09-25 11:32

Daniel Stolt började sin bana som assisterande sportchef för Vimmerby Hockey 2010. Efter tre säsonger med samma uppgift för Västerviks IK tog han över som ansvarig sportchef för Vimmerby Hockey 2015. Där blev han kvar i fyra säsonger innan han rekryterades för samma uppdrag i IK Oskarshamn i SHL 2019. Den sejouren blev bara ettårig. 

Sedan 2021 är han ansvarig arkitekt bakom Kalmar HC:s lagbygge. Klubben har gjort en häftig resa som tagit dem till Hockeyallsvenskan där de debuterade med en åttondeplats förra säsongen. 

Inför årets säsong hade Kalmar blandat och gett i träningsmatcherna. Bland annat förlorade de dubbelt mot Vimmerby. I seriepremiären hemma mot Tingsryd visade de något helt annat och vann med övertygande 5–1.

– Jag har lärt mig genom åren att inte dra för stora växlar av försäsongen. Spelarna steppar alltid upp och tänder till när serien drar igång. Det gjorde vi verkligen mot Tingsryd, säger Daniel Stolt som är nöjd med truppbygget i år.

– Vi har haft en bra vår och sommar på den fronten. Sedan kan det alltid ske förändringar. Jag kommer att hålla koll på marknaden och vara beredd på att ta in ytterligare någon spelare. Särskilt om det dyker upp skador.

Daniel Stolt har inte bara sina rötter i Vimmerby Hockey utan bor också kvar på orten. 

undefined
Daniel Stolt har flera säsonger som sportchef i Vimmerby bakom sig och bor fortfarande kvar på orten.

Hur känns det att tampas med VH på allsvensk nivå den här säsongen?

– Det ska bli roligt. Det gynnar hockeyn i trakten att Vimmerby och Oskarshamn har tillkommit. Det skapar extra intresse i regionen och är en fördel ekonomiskt. Både med tanke på att det blir kortare resor och att derbymatcherna kan dra mer publik.

Ikväll är det dags för Kalmar att ta sig an Vimmerby. Det blir en tuff utmaning enligt Stolt.

– VH har haft en bra försäsong och visade styrka i premiären mot Nybro. Jag hoppas för deras skull att de fortsätter på den inslagna vägen, förutom ikväll då.

Stolt vet vad som krävs för att klara nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan som nykomling. 

Vad gäller för att VH ska lyckas upprepa den bedriften som ni gjorde förra säsongen?

– Att få en bra start är förstås A och O. Sedan gäller det bara att hålla ihop det och fortsätta att plocka poäng. Till skillnad från de stora klubbarna i serien har Vimmerby kanske inte råd att fylla på med nya spelare om det uppstår en formsvacka eller skador. Då får man istället förlita sig på att spelare i den befintliga truppen kan gå in och ta en annan roll. 

Tror du att Vimmerby hänger kvar?

– Kan de hålla ihop laget och gruppen så har de goda chanser.

Hur ser du på toppstriden av serien?

– Med risk för att sparka in öppna dörrar så måste jag säga att Djurgården och Björklöven är klara favoriter. Bakom dem är det Södertälje och AIK som utmanar. Dessutom har Oskarshamn och Nybro lagbygge och budget för att komma på den övre halvan. Sedan hoppas jag alltid att vi ska vara ett av lagen som slår oss in där med. Men det är hårt jobb som gäller och vi måste hitta en högre lägstanivå under hela säsongen för att nå dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!