HV stormar vidare: "Helt annat självförtroende"

Landslagsuppehållet i november blev precis den omstart som HV71 hoppades på. Hemma mot Rögle kom femte segern i SHL på sju matcher, när HV vann med klara 6–2. –Vi har ett helt annat självförtroende nu, säger Emil Andrae, som stod för fyra poäng, till C More.

HV71:s Fredrik Forsberg jublar med lagkamraterna efter sitt 4–0-mål under lördagens ishockeymatch i SHL mot Rögle.

Ishockey2022-12-03 17:37

Fyra minuter in i andra perioden fick det vara nog för Christoffer Rifalk. Då hade Röglemålvakten redan släppt fyra puckar förbi sig, HV71 ledde med 4–0, och det var dags att lämna plats för Calle Clang.

På andra sidan isen var det desto muntrare miner.

HV71 gick in i landslagsuppehållet i början av november med fem raka förluster i ryggen. Sedan SHL-ishockeyn återupptagits har det varit ett pånyttfött Jönköpingslag.

I torsdags lämnade HV71 jumboplatsen efter en uddamålsseger mot Leksand, och hemma mot Rögle kom ännu en seger, lagets femte på sju omgångar sedan uppehållet.

– Vi har ett helt annat självförtroende nu, säger backen Emil Andrae till C More.

Storspelande målvakt

Framför allt var det effektiviteten, och en storspelande Joni Ortio i HV-målet, som skiljde lagen åt på lördagen. Rögle hade gott om målchanser, men saknade hemmalagets skärpa.

Två raka mål från Adam Tambellini reducerade visserligen HV71:s ledning till bara två mål, men innan andra perioden var över hade Andy Miele satt 5–2 vilket gav HV nytt andrum.

– Vi är jävligt effektiva i dag och sätter dit lägena. Det är något som vi jobbade på under uppehållet och pratade mycket om, säger Emil Andrae.

Sista perioden fortsatte i samma stil. Rögle fick numerärt överläge, skakade fram flera öppna målchanser, men fick inte in pucken. Kort därefter stormade i stället HV71:s Fredrik Forsberg fram, snurrade upp en Rögleback och lade in sitt andra mål för kvällen till 6–2.

Mål i comebacken

Nu kan ett formstarkt HV71 ta sikte mot slutspelsplatserna. Upp till Rögle på tionde plats skiljer bara två poäng.

– Det känns som att vi spelade ganska bra även precis före landslagsuppehållet, men vi fick inte med oss resultaten. Sedan tog vi till vara på uppehållet riktigt bra, vi justerade några saker och vårt spel har sett mycket bättre ut sedan dess. Vi visar mycket större självförtroende, och nu hoppas jag att vi kan fortsätta uppåt i tabellen, säger HV-målvakten Joni Ortio till C More.

Extra glädjande för HV71 var också att se Mattias Tedenby göra comeback. 32-åringen hann bara spela fem SHL-matcher innan han skadade sig, men mot Rögle var han tillbaka och satte snyggt HV:s 1–0-mål redan efter knappa sju minuter.

Den nya tabelljumbon Malmö har det desto kämpigare. På lördagen kom fjärde raka förlusten, 3–5 borta mot Örebro.