HV71 över strecket – Brynäs utklassat

Ett liv i botten under nästan hela säsongen – men Johan Lindbom-effekten har tagit upp HV71 på fast mark. Andra raka segern – 5–2 över Färjestad – tog upp Jönköpingslaget ovanför kvalstrecket. Brynäs halkade ned under efter storförlust hemma mot Oskarshamn, 1–7.

Uppåt i HV71. Tränaren Johan Lindbom och hans lag klättrade upp ovanför kvalstrecket efter 5–2-segern över Färjestad.

Ishockey2023-02-16 21:52

Sedan Tommy Samuelsson sparkades och klubbdirektören Johan Lindbom, guldtränare 2017, tog över som tränare har HV71 nu tagit poäng i fem av sex matcher och vunnit fyra av dem.

Segern över Färjestad innebär att HV71 passerar Brynäs och klättrar upp ovanför kvalstrecket.

Brynäs, som fick storstryk hemma mot Oskarshamn, 1–7, är två poäng bakom, men har en match mindre spelad.

Det var amerikanske centern Andy Miele som visade vägen och gjorde båda målen i första perioden när HV71 gick upp i 2–0-ledning.

Miele, med NHL-meriter, har haft en tung säsong och var petad i Lindboms första match som huvudtränare. Det väckte rykten om att amerikanen var på väg bort.

Men transferfönstret har passerat och Miele är kvar.

– Jag njuter av den första perioden, sade en glad Miele till C More i första periodpausen.

Färjestad reducerade genom Lucas Forsell i början av andra, men HV71 ryckte ifrån med två nya mål.

Formstarke landslagsforwarden André Petersson kanonsköt 3–1 och Fredrik Forsberg styrde in 4–1.

Joakim Nygård reducerade i tredje perioden innan Joe LaLeggia fastställde 5–2 i tom bur.

I Brynäs fick Anders Lindbäck starta i målet, men byttes ut efter 0–3. Veteranmålvakten åkte direkt ut i omklädningsrummet i besvikelse, men det blev inte bättre med nyförvärvet, finländske Jussi Olkinuora, OS- och VM-guldmedaljör med Finland i fjol.

Vem av dem satsar tränaren Mikko Manner på i nästa match?