HV71 utklassat och kvalklart: "Vi skäms"

SM-guld så sent som för fyra år sedan – nu är SHL-platsen i fara för HV71. Jönköpingslaget föll ihop totalt hemma mot Leksand, förlorade med 0–6, och är efter sin nionde raka förlust klart för kval. –Vi skäms, så här får det inte se ut, säger tränaren Stephan Lundh till C More.

Utklassat och kvalklart. HV:s Alexander Bergström deppar under storförlusten, 0–6, hemma mot Leksand.

Utklassat och kvalklart. HV:s Alexander Bergström deppar under storförlusten, 0–6, hemma mot Leksand.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2021-03-23 20:31

Efter den ödesdigra förlusten i bottenmötet med Brynäs senast var HV71 tvunget att vinna resterande fyra grundseriematcher för att ha en chans att undvika kval.

Den chansen försvann direkt. Tränaren Stephan "Lillis" Lundh om sina känslor efteråt:

– Det är ganska mörkt just nu. Vi skäms, så här får det inte se ut. Vi är bleka, betalar inte priset, säger han.

Med tre matcher kvar har jumbon nio poäng upp till kvalstrecket HV71 kan inte passera framförvarande Brynäs och Oskarshamn eftersom de möts inbördes.

Föll ihop

Leksand imponerade inte heller till en början, men var ändå numret större och dessutom betydligt vassare.

Som när Daniel Gunnarsson skoningslöst sköt 3–0 med sitt andra mål för kvällen efter 3.50 av den tredje perioden. Dryga minuten tidigare hade hemmalagets Simon Önerud, som sköt guldmålet 2017, chansen i ett friläge men träffade inte ens mål.

Efter det föll HV71 ihop totalt och släppte in ytterligare tre mål.

Gunnarsson inledde målskyttet i första perioden sedan hemmamålvakten Hugo Alnefelt släppt en svag retur. Marek Hrivik ökade på till 2–0 bara 1.26 före andra periodpausen.

Säkrade kvartsfinalplats

Leksands sjätte raka seger säkrade också en direktplats till kvartsfinalerna i SM-slutspelet. Dalalaget har inte varit topp sex i SHL sedan 1999 då laget slutade fyra i grundserien. Samma placering som laget innehar just nu.

HV71 har inte varit utanför SHL/elitserien på 35 år, men med den svaga form som laget visar upp just nu är risken för en degradering uppenbar.

Laget saknar helt självförtroende och ingen kliver fram och leder laget. Något Lundh inte har någon förklaring till.

– Om jag visste det. Jag tror inte det är något fel på fysiken, jag tror det sitter där uppe (mentalt). Nu handlar det om att varje dag försöka göra bra saker, skapa goda vanor och sedan ta det med sig ut på isen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!