HV:s hattrick-hjälte: "Bästa jag varit med om"

Klubborna i skyn och det stora jublet bryter lös. Efter en högdramatisk match i Umeå är HV71 tillbaka i SHL. Segermålet 3–2 mot Björklöven gjordes av Fredrik Forsberg 45 sekunder in i den femte perioden. –Helt otroligt. Det bästa jag varit med om i mitt liv, absolut, säger matchhjälten efter sitt hattrick.

Fredrik Forsberg klappas om efter ett av sina tre mål som säkrade HV71:s SHL-avancemang.

Ishockey2022-05-04 23:00

– Sånt här har man drömt om sedan man var liten. Att få avgöra en final – och så göra tre mål dessutom, det är ännu sjukare. Det betyder ju så jättemycket för så många, säger Fredrik Forsberg med den hockeyallsvenska guldmedaljen runt halsen där han tar emot segerjublet från rusiga HV-supportrar.

Därmed slutade finalserien 4–2 i HV-favör och lättade HV-spelare kunde efter slutsignalen fira att sejouren i hockeyallsvenskan bara blev ettårig.

"Har varit jättetufft"

Lagkaptenen Simon Önerud har varit med om lagets berg- och dalbana de senaste åren. För fem år sedan sköt han SM-guldet till HV71 men han var också med när laget trillade ur den högsta serien för ett år sedan. Nu är han samlat lycklig:

– Det har varit jättetufft. Alla utifrån har sagt att vi skulle gå upp direkt, även vi själva. Samtidigt tycker jag att vi har hanterat det jävligt bra. Det var så in i helvete jobbigt i fjol när vi åkte ur. Nu är jag så jävla glad att jag fått vara med och ta HV tillbaka dit där vi hör hemma, säger Önerud, som inte tvekar en sekund på frågan om han finns med i SHL i höst med sitt HV71.

– Absolut.

Men den här segern var allt annat än lättfångad.

Efter två perioder ledde HV71 med 2–0 och såg ut att ha full kontroll. Båda målen gjordes i powerplay av Fredrik Forsberg när hemmalagets försvarsbjässe Daniel Rahimi satt på utvisningsbänken. Långt in i den tredje perioden såg seglatsen mot SHL ut att bli lugn.

Men Björklöven ville annat. Umeålaget kom tillbaka starkt i den tredje perioden, kvitterade till 2–2 och tog matchen till förlängning. Där var det total hemmadominans i den första förlängningsperioden men trots stolpträff och en rad öppna målchanser kunde Björklöven inte avgöra.

Forsbergs kväll

I stället var det Fredrik Forsberg som med ett nytt mål numerärt överläge kunde fullborda sitt hattrick och ta HV71 tillbaka till SHL.

HV71 har haft en tung press på sig hela säsongen. Alla har tagit för givet att laget skulle studsa tillbaka direkt och hela vägen har det inte gått på räls.

Mot Björklöven i finalserien har man verkligen fått bekänna färg. Men laget klarade provet.

Tacka Fredrik Forsberg för det.

– Att få vinna med det här laget som vi har kämpat... Det kan inte vara bättre än så här, jublar segerskytten Forsberg medan HV-fansen skanderar att de ska dricka öl på bussen i hundra mil.

För Björklöven blir det att börja om från början igen. För tredje året i rad snubblar Västerbottenslaget på tröskeln till SHL. Den här gången var man riktigt nära.

Fakta: Hockeyallsvenska finalen

2021–2022: HV71 vinner finalserien (bäst av sju matcher) med 4–2 och är klart för SHL nästa säsong.

2020–2021: Timrå går upp efter 4–1 i matcher mot Björklöven.

2019–2020: Inget lag går upp. Finalspelet mellan Modo och Björklöven avbryts på grund av pandemin.

HV71:s säsongsslut de senaste sju åren:

2021-2022: Seger mot Björklöven i den hockeyallsvenska finalen och avancemang till SHL.

2020–2021: Förlust mot Brynäs i nedflyttningsserien med 1–4 i matcher och nedflyttning till hockeyallsvenskan.

2019–2020: Femma i SHL på 89 poäng men slutspelet ställdes in på grund av pandemin.

2018–2019: Förlust i kvartsfinalen mot Färjestad med 3–4 i matcher.

2017–2018: SM-guld efter finalseger mot Brynäs med 4–3 i matcher. Segerskytt 11.01 in i förlängningen av match sju blev Simon Önerud.

2016–2017: Förlust i kvartsfinalen mot Skellefteå med 0–4 i matcher.

2015–2016: Förlust i åttondelsfinalen mot Linköping med 2–4 i matcher.