Hyllar silverlaget – flera aktuella för Damkronorna

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg gnuggar händerna över U18-landslagets framgångar. Redan om några veckor kan några av dem bli uttagna i A-landslaget. –Det finns spelare som är väldigt lovande och har spetsegenskaper, säger Lundberg.

Hilda Svensson (18) var en av de spelare som imponerade mest på Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg i U18-VM. Arkivbild.

Hilda Svensson (18) var en av de spelare som imponerade mest på Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg i U18-VM. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Ishockey2023-01-17 13:56

Finalen mot Kanada (0–10) i söndags blev ett antiklimax, men sammantaget imponerade juniordamerna stort i Östersund.

Silvret var också den första svenska JVM-medaljen på fem år (också silver). De två silvermedaljerna är de bästa JVM-resultaten på damsidan i historien.

Det ger avtryck på flera sätt:

+ Redan om några veckor kan några ur silverlaget tas ut till Damkronornas femnationersturnering i tyska Füssen den 6-12 februari. Det är sista turneringen före VM i Kanada i april.

+ Framgången var ett drömresultat för satsningen "olympisk offensiv" som startades för ett år sedan i samarbete mellan Svenska ishockeyförbundet, damhockeyligan SDHL och Sveriges olympiska kommitté (SOK). En satsning som ska ge olympiska medaljer 2026 och 2030.

+ Ett hopp om att medaljtorkan för Damkronorna – som inte tagit mästerskapsmedalj sedan 2007 (VM-brons) – snart ska vara över.

Fyra som stack ut

Mira Jungåker, vald till JVM:s bästa back, spelade VM med Damkronorna i augusti och gjorde jättesuccé. Ulf Lundberg nämner Brynäsmålvakten Felicia Frank, utsedd till JVM:s bästa målvakt, poängdrottningen Hilda Svensson, HV71, och Modos forwardsduo Mira Hallin och Ebba Hedqvist som spelare som imponerade på honom mest i JVM.

TT: Kan de bli uttagna i februariturneringen?

– Det är inte omöjligt, men nu ska vi låta dem landa först efter det här, säger Lundberg och hyllar hela laget:

– Det jag gillade allra mest var respektlösheten som laget visade. Det var energi, driv, glädje och en kaxighet som de visade på rätt sätt.

Framgången var också viktig för satsningen "olympisk offensiv" där talanger mellan 16 och 19 år deltar på läger och matcher.

– Vi ser att vi är på rätt väg och vi ser att det kommer många lovande och välutbildade spelare underifrån och ger den här konkurrensen om platserna som vi vill ha. Effekten blir också att de äldre spelarna pinnar på för att de ser att konkurrensen ökar, säger Lundberg.

"Inget tak"

Med "olympisk offensiv" och ett utvecklingslandslag finns nu också ett mellansteg på landslagsnivå som tidigare saknades.

– I de lagen kan man överbrygga det här glappet mellan U18 och Damkronorna, säger Lundberg.

Damkronorna blev sjua i sin VM-comeback i Danmark i augusti i fjol efter degraderingen till B-VM. Laget tog ett steg framåt och 0–3-förlusten i kvartsfinalen mot Kanada var något helt annat än 0–11 mot samma lag i OS-kvartsfinal ett halvår tidigare.

TT: När är Damkronorna mogna för en medalj?

– Vi slog Tjeckien i Ängelholm senast och de tog brons i VM. Vi ska vara realistiska, men vi ska också vara kaxiga på rätt sätt. Vi är rankade åtta i världen, men vi vet att vi kan slå en hel del av lagen som är ovanför oss i rankingen. Jag sätter inget tak för hur högt vi kan nå, säger Lundberg.

Ulf Lundberg. Arkivbild.
Ulf Lundberg. Arkivbild.
Fakta: Så spelar Damkronorna

6-12 februari: Femnationersturnering i Füssen, Tyskland. Deltagande lag: Tyskland, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Finland.

Datum ej klart: VM-läger (Sverige).

Datum ej klart: VM-läger (Kanada).

5-16 april: VM (Brampton, Kanada).

Källa: Tysklands ishockeyförbund, Svenska ishockeyförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!