Hyllningen: "En sådan målvakt man vill ha"

En storspelande Emil Kruse. Hört den förut? På fredagskvällen mot Karlskoga, på bekant mark i hans gamla hall, var det i alla fall dags på nytt för målvakten. "Det är riktigt skönt att honom där", berömde backen Emil Wahlberg efter 1–0-segern.

Emil Kruses storform bara fortsätter. Mot Karlskoga räddade han samtliga 18 skott, många från svåra lägen, och fixade tillsammans med målskytten Darren Nowick tre nya poäng till VIK.

Ishockey2019-01-25 21:51

VIK inledde starkt i en period kantad av högt tempo och få avblåsningar. Fast när Alfred Andersson, som låste fast pucken i sarghörnet, blev utvisad för något så ovanligt som delaying the game i anfallszon var det början på en kanonad av chanser mot VIK-målvakten i slutskedet av perioden.

En suverän räddning med plockhandsken på David Liljas friläge inledde och följdes av ett rappt handledskott av Linus Lindström och ännu ett friläge av Oscar Bäck.

– Jag tyckte inte att vi släppte till lika mycket bakåt som tidigare. Men på de chanser som uppstod var han där och räddade. Det är en sådan målvakt man vill ha, sa Wahlberg.

Efter pausvilan var det VIK som kom ut starkast – utan att för den delen få håll på Henrik Lundberg i hemmakassen.

Båda målvakterna glänste verkligen på varsin sida isen och gjorde det svårt för spelarna att få in pucken. 0–0 efter 40 minuters spel var därför ett faktum, trots att det i ärlighetens namn hade varit en ganska bra hockeymatch med en hel del chanser.

– Vi spelade ett tryggt och bra bortaspel. Jag skulle vilja säga att det tillhörde en av våra bättre bortamatcher för säsongen.

Det allra bästa läget fick Victor Öhman som något upphakad missade både pucken och det öppna målet från uppskattningsvis fem meter.

Istället var det en utvisning i slutet av den andra perioden – som skulle visa sig kostsam i den tredje. När Victor Berglind drog på sig Karlskogas första tvåa, som följde med in i nästa period, var Darren Nowick hur säker som helst. Efter 40 mållösa minuter behövde amerikanen bara 46 sekunder på sig i den tredje perioden när han snärtade upp pucken bakom Henrik Lundberg i powerplay-spelet. Kevin Schulze noterades också för en assist, men i sanningens var det nog mer av en individuell prestation av Nowick.

– Nowick gjorde det kanonbra, för jag tror att målvakten var lite skymd också. Riktigt skönt med det målet och sedan vinsten, fortsatte Wahlberg, som stod för en stabil insats.

Då bottenlagen i hockeyallsvenskan gått väldigt trögt på slutet – Pantern, Tingsryd och Almtuna har sammanlagt två segrar på sina 17 senaste matcher tillsammans– så har VIK nu skapat sig en rejäl lucka till de lagen. Avståndet ned till under strecket är nu nio poäng.

– Klart att det är bra. Men vi stannar inte upp och funderar på det. Vi har tretton matcher kvar och vet att det kan svänga, åt många håll.