Ifrågasatte succéspelaren: "Njuter av varje minut"

Ständigt ifrågasatt – ständig succé. Patrik Karlkvist fick debutera i SHL först förra säsongen – men Oskarshamnsforwarden var given när nye förbundskaptenen Sam Hallam tog ut sin första trupp. –Jag försöker bara njuta av varje minut, varje dag, säger SHL:s bäste målskytt.

Patrik Karlkvist under en vattenpaus med Tre Kronor.

Patrik Karlkvist under en vattenpaus med Tre Kronor.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ishockey2022-11-09 05:30

Patrik Karlkvist kliver in i Karjalaturneringen i högform. Sverige börjar mot Tjeckien på bortaplan i Ceske Budejovice på torsdagen.

Den 30-årige forwarden är bäste målskytt i SHL med elva gjorda mål och trea i poängligan – bäste svenske forward – med 21 poäng.

Han utsågs till månadens spelare i SHL i oktober efter bland annat en magisk match mot Rögle där han noterades för sex målgivande passningar i förlängningssegern, 6–5.

Han är nöjd med säsongsstarten för egen del.

– Den har varit bra, men tråkigt för oss som lag att vi inte har tagit fler poäng och ligger där nere (nästjumbo), men än så länge är det ingen panik. För egen del har det känts bra rakt igenom, säger han.

"Varför så lång tid?"

Han var given i Sam Hallams lag och den nye förbundskaptenen underströk vid presentationen Karlkvists förmåga att hela tiden visa tvivlarna att de har fel.

Södertäljeprodukten, född i Trosa, har öst in poäng på alla nivåer – men fick vänta ända till i fjol innan han fick debutera i högsta serien.

Det blev 26 mål och 26 assist förra säsongen – men fick höra att det var OS-centern Fredrik Olofssons förtjänst. När Olofsson drog till Nordamerika skulle produktionen gå ned.

Svaret har vi...Karlkvist fortsätter att ösa in poäng.

Han säger att han inte reflekterar särskilt mycket över sin snabba succé i SHL sedan han väl kom dit.

– Nej, egentligen inte. Jag försöker bara njuta av varje minut, varje dag. Det kanske kommer efter karriären. Då kanske man tänker på det mer och undrar varför det tog så lång tid och vara stolt över den resa man har gjort, säger han.

VM lockar

Han uppskattar att han blev uttagen direkt i Hallams första trupp.

– Skitkul, det känns som att det kan vara en bra kombination. Han vill spela en hockey som jag tycker känns intressant och då ser han kanske vilka kvaliteter i mig som finns att använda, säger han.

Karlkvist gjorde debut i Tre Kronor i våras och mål direkt. Det blev ett mål och fem poäng på fem matcher, men inget VM-spel.

– Det är klart att VM lockar, men man tar en dag i taget och bara njuter. Nu är det jättekul att vara här och hänga med ett riktigt skönt gäng.

Han vill vara med och bidra till att Sam Hallam får en bra start på förbundskaptensjobbet.

– Jag tror att alla grabbarna känner att eftersom vi är här nu så har vi en bra chans att få visa upp oss längre fram, så det vill man göra för sig själv också. Givetvis för tränarna också, man vill att Sam ska få en bra start, säger han.

Patrik Karlkvist har parats ihop med Skellefteåduon och debutanterna Jonathan Johnson och Rickard Hugg.

– En jättebra omgivning. Johnson har jag spelat med (i Modo) och känner jättebra sedan tidigare och "Huggen" är jag jäkligt imponerad över, han flyger fram därute och är bra på det mesta.

Fakta: Patrik Karlkvist

Född: 1 maj 1992 i Trosa.

Klubbar i A-lagskarriären: Nyköping (2009-2011), Västervik (2012-2014), Mora (2014-2016), Hudiksvall (2014-2015, lån), Modo (2016-2021), Vasa Sport (2020-2021), Oskarshamn (2021-).

Poäng i karriären, Tre Kronor: 5 matcher–1 mål–4 assist–5 poäng.

SHL: 65–37–36–73.

Hockeyallsvenskan: 324–136–147–283.

Hockeyettan: 103–72–66–138.

Källa: eliteprospects.com.


Fakta: Så spelas Karjalaturneringen

Torsdag: Schweiz–Finland (Åbo, 17.30), Tjeckien–Sverige (18.30, Ceske Budejovice).

Lördag: Sverige–Schweiz (Åbo, 11.30), Finland–Tjeckien (Åbo, 15.30).

Söndag: Tjeckien–Schweiz (Åbo, 11.30), Finland–Sverige (Åbo, 15.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!